NordenBladet — Maaelukomisjoni tänasel väljasõiduistungil Jõgeval Eesti Taimekasvatuse Instituudis käsitletakse taas pikaajalise põua mõju põllumajandusele ja võimalikke meetmeid olukorra leevendamiseks. See on jätk 30. juulil toimunud maaelukomisjoni erakorralisele istungile.

Maaelukomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul koguneb komisjon uuesti, et saada ülevaade Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) omakapitali suurendamiseks eraldatud raha kasutamisest ja sellest, kas PRIA on valmis toetusi põllumeestele varem välja maksma.

„Langetatud otsus eraldada riigieelarvest 20 miljonit eurot, et põllumeestel oleks tagatis pankade võimalike laenunõuete korral, on olnud vajalik samm. Samas tuleb arutada Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametiga (PRIA) toetuste varasemat väljamaksmist põllumeestele. PRIA toetusi makstakse tavaliselt detsembris, aga sel aastal oleks põllumeestel neid juba septembris vaja,“ ütles Kokk. Ta toonitas, et peame pakkuma põllumehele finantsvõimekust, et ka järgmisel kevadel vilja külvataks ja loomad laudas oleksid.

Koka hinnangul oleks üks võimalusi toetada põllumehi  seoses põukahjustustega Maaelu Arengukava (MAK) tootmise potentsiaali taastamise meetme rakendamise kaudu. Ta märkis, et Euroopa Komisjoni teatel on maaelu arengukava raames tootjaid võimalik toetada, kui liikmesriik tunnistab põuaolukorda kui “loodusõnnetust”. Taolise otsuse korral võib kuni 100 protsendi ulatuses toetada põua tõttu kahjustatud põllumajandustootmise potentsiaali taastamist. „Kaalumist on väärt küsimus, kas me ikka ei peaks teatud piirkondades välja kuulutama põuaolukorda kui “loodusõnnetust”“, ütles Kokk.

Koka sõnul tuleb lahendada kiiremas korras veel rida pakilisi probleeme, et päästa käesoleva aasta saaki. Ta selgitas, et koostöös Keskkonnaametiga tuleks üle vaadata veekasutuspiirangud ja veeseadusest tulenevad nõuded ning võimalusel neid erandkorras leevendada, eriti mis puudutab veekaitsevööndis majandustegevuse lubamist, et seal oleks võimalik põuasel suvel sööta varuda.

Maaelukomisjoni istungile järgneb ringkäik Jõgeva- ja Tartumaal, mille käigus tutvutakse kohaliku maaettevõtlusega ja kohtutakse põllumeestega.

Komisjoni istungile on kutsutud maaeluminister Tarmo Tamm, Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti, Maaelu Edendamise SA, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eestimaa Talupidajate Keskliidu, Eesti Aiandusliidu, Eesti Taimekasvatuse Instituudi ning Jõgeva- ja Tartumaa põllumeeste esindajad.

 

Allikas: Eesti Riigikogu