NordenBladet — Maailma suurim ja mainekaim inseneeriaorganisatsioon IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), täpsemalt selle mõõteriistade ja mõõtmise tehnoloogia ühing IMS tunnustas Tallinna Tehnikaülikooli elektroonikute uut magistrikursust “Impedantsspektroskoopia”.

Erakordselt prestiižse auhinna suuruseks on 10 000 dollarit ning neid antakse igal aastal välja vaid kaks.

Auhinnatud kursuse loomise ning õpetamisega on seotud tehnikaülikooli Seebecki instituudi teadlased: Olev Märtens, Paul Annus, Mart Min, Eero Haldre ja Raul Land, kes on ka kauaaegsed IEEE ja IEEE IMSi liikmed.

Impedantsspektroskoopia kursuse tugevusteks on päevakohasus ja seotus nii IEEE kui  selle mõõteriistade ja mõõtmise tehnoloogia ühingu (IEEE Instrumentation and Measurement Society) temaatikaga. Seebecki instituudi kursus populariseerib, tutvustab ja õpetab üliõpilastele impedantsspektroskoopia näitel mõõtmise teadust, kunsti ja oskust ning vastavate instrumentide ja muude tehnoloogiate arendust ja uurimist, nii loengute kui ka väga praktiliste tööde kaudu.

IEEE on maailma suurim inseneeria professionaalide ühendus enam kui 420 000 liikmega 160 eri riigist. Ka Eestis on IEEE esindatud aktiivse professionaalide ja üliõpilaste kogukonnaga.

IEEE on teerajajaks olulistes elektroonikavaldkondadeks – just sellest organisatsioonist on saanud alguse näiteks WiFi ja Bluetoothi standardid, aga ka teised olulised elektroonika testimise ja mõõtmiste nõuded (nt JTAG ehk IEEE 1149, IEEE 488 jne).

IEEE veab elektri- ja elektroonika, telekommunikatsiooni, arvutitehnoloogia ja sellega seotud valdkondade tehnoloogia arendust, publitseerimist ja insenerihariduse edendamist.

Impedatsspektroskoopia on mitmesuguste materjalide ja struktuuride (nii bioloogiliste ja keemiliste kui metallide, sulamite, komposiitmaterjalide jne) ning süsteemide analüüsimine elektriliste signaalidega võimalikult lihtsal, kiirel, täpsel ja kulupõhisel viisil.

Auhinna kirjeldus ieee-ims.org/awards/faculty-course-development-award
 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT