NordenBladet — na, 10. mail võetakse Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) Tartu kolledžis mõttetalgutel kokku koostöö Puhja kiriku ja pastoraadi 3D mudelite loomisel ja rakendamisel.

Nüüdisaegsete digiehitustehnoloogiate rakendamine TTÜ Tartu kolledži tudengite poolt võimaldab Lõuna-Eesti kultuuriväärtuste omanikel viia uuele tasemele mälestiste esitluse, restaureerimise, säilitamise ja nendega seotud info kogumise.

Muinsuskaitseameti Tartumaa vaneminspektor Inga Raudvassar võtab koostöö kokku nii: „3D mudel loob silla keskaja ja kaasaja vahele.“

Mudelitest tekitatud pildid ja videod on sobivad eelnevate põlvede poolt loodu tutvustamiseks ka internetis.

TTÜ Tartu kolledži õppejõud Ants Soon hindab kõrgelt ühist ettevõtmist Muinsuskaitseametiga: “Meile tundus, et mälestiste säilitamine ja restaureerimine väga paljude väikeprojektide rahasüstide toel on kui lapiteki valmistamine, kus igat lappi mitu korda mõõdetakse ja seadistatakse – parem oleks kasutada ühtset kolmemõõtmelist majamudelit.”

10. mail kell 14 kohtuvad TTÜ Tartu kolledži aulas (Puiestee 78, Tartu) mälestiste omanikud, Muinsuskaitseameti spetsialistid ning digiehituse ja restaureerimise üliõpilased. Kohtumise eesmärgiks on mälestiste säilitamise ja renoveerimise tõhustamine.

Ürituse kulminatsioonina antakse Puhja kiriku kogudusele üle tudengite loodud pildid ja video kiriku ja pastoraadimaja mudelitest ning video teekonnast nende kahe kultuuriväärtuse vahel.

Varasemalt on tehnikaülikooli Tartu kolledži tudengid teinud 3D mudeli näiteks kolledži enda hoonest, loodut on kasutatud õpitubade läbiviimiseks gümnasistidele. Videona saab näha üliõpilaste tööd Sipsiku lasteaiast, Tartu Tiigi tänav 8 hoone mudelit on aga kasutatud rahvusvahelises SmartEn City projektis, kus mudeldamine andis energiatõhususrehkendustele uue dimensiooni.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT