NordenBladet — Euroopa Liidu parlamentide esimehed rõhutasid Tallinnas toimuval kohtumisel liikmesriikide ühtsust, rahvusparlamentide rolli ja kodanike edukama kaasamise vajadust ühenduse tuleviku kujundamisel.

Riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul saavad nii suured kui väikesed riigid kasvada, areneda ja uusi ideid ellu viia ainult tugevas ja stabiilses rahvusvahelises keskkonnas. „Euroopa Liit ei ole ainult umbisikuline organisatsioon, mis tegeleb vaid teatud probleemidega,“ rääkis Nestor. „See on osa sellest, kes me oleme eurooplastena ja sellepärast on ühenduse lähendamine kodanikele kriitilise tähtsusega. Oluline roll ja võimalus on siin rahvusparlamentidel, kes toovad kokku kohalikud kogukonnad.“

Euroopa Parlamendi presidendi Antonio Tajani sõnul kujundavad Euroopa tulevikku poliitika ja poliitikud. „Kodanikud soovivad demokraatlikumat ja efektiivsemat ühendust, mis oleks suunatud nende põhiliste murede – turvalisuse, migratsiooni ja parema tööhõive – lahendamisele,“ ütles Tajani oma kõnes ja kutsus poliitikuid üles tihedamale koostööle kodanikega. Tajani pidas oluliseks kodanike valimisaktiivsuse tõusu, mille eest vastutavad tema hinnangul eelkõige poliitikud.

Rääkides Euroopa Liidu majandusest ütles Tajani, et Euroopa Liidu turg on küll suur, kuid üksnes koos tegutsedes suudavad liikmesriigid olla tugevad. „Oleme rohkemat kui poliitiline ühendus, me oleme väärtuste kogukond,“ lausus Tajani.

Poola Seimi marssal Marek Kuchci?ski rääkis oma kõnes vajadusest suurendada Euroopa Liidu tasandil rahvusparlamentide rolli, kes on ühendavaks lüliks kodanike ja rahvusvaheliste esindajate vahel. „Selleks, et Euroopa Liidu tulevik oleks edukas, on vaja taastada kodanike usaldus,“ ütles Kuchci?ski.

Slovakkia Rahvusnõukogu spiiker Andrej Danko ja Prantsuse Rahvusassamblee president François de Rugy tõid oma ettekannetes välja Euroopa Liidu ühised probleemid, milleks on turvalisus, välispiiride kaitse, võitlus ebaseadusliku migratsiooniga ja riikidevahelise dialoogi süvendamine.

Homme jätkuv arutelu keskendub Euroopa julgeoleku- ja kaitseküsimustele. Ettekande teevad Läti parlamendi spiiker In?ra M?rniece, Saksa Bundestagi esimees Wolfgang Schäuble ning Austria Rahvusnõukogu esimees Wolfgang Sobotka.

Kohtumisel osalevad ka Albaania, Makedoonia, Montenegro, Serbia, Türgi, Norra, Islandi ja Šveitsi delegatsioonid.

Hilton Park Hotellis toimuva konverentsi otseülekannet saab jälgida parleu2017.ee veebilehelt, kust leiab ka konverentsi programmi.

 

 

Allikas: Eesti Riigikogu