NordenBladet — Genfis toimuval Parlamentidevahelise Liidu (IPU) 138. assambleel on arutelu all rändega seotud teemad. Eesti delegatsiooni juht Helmen Kütt ütles oma plenaaristungil peetud kõnes, et inimeste liikumine pakub võimalusi, kuid esitab ka väljakutseid.

Süüria põgenikevoog on Küti sõnul üks raskemaid katsumusi, mis inimkonna ees viimastel kümnenditel olnud. „Mõistame karmilt hukka teod, mis põhjustavad inimkannatusi ning millega rikutakse inimõigusi ja rahvusvahelist õigust,“ rääkis Kütt. Ta toonitas, et igaühel peab olema võimalik endale tulevik ehitada oma kodumaal ja seepärast tuleb ühiselt panustada, et ebavõrdsus maailmas väheneks ja julgeolek suureneks.

Kütt rõhutas, et oluline on tagada migrantide inimõiguste kaitse sõltumata nende staatusest. Samuti tõi ta oma kõnes välja, et ebaseaduslikku rännet, sh inimkaubandust ja sisserändajate smugeldamist tuleb ennetada ja takistada ning selleks paika panna tegevused. Seejuures avaldas Kütt heameelt, et IPU migratsiooniteemaline peadebatt panustab nii rahvusvahelisse rände- kui ka pagulasraamistikku, mida ÜROs koostatakse.

Eestit esindavad IPU 138. assambleel Šveitsis delegatsiooni juht Helmen Kütt ja delegatsiooni liige Toomas Kivimägi.

Parlamentidevaheline Liit on maailma vanim ja suurim parlamente ühendav organisatsioon, mis on loodud 1889. aastal ning koondab 171 liikmesriiki üle kogu maailma.

Helmen Küti kõne (inglise keeles) on leitav Riigikogu kodulehel.


Fotod: Parlamentidevahelise Liidu (IPU) Eesti delegatsiooni esimees Helmen Kütt ja liige Toomas Kivimägi osalevad 138. IPU assambleel Genfis Šveitsis (Marju Tamp/Riigikogu fotoarhiiv)
Allikas: Eesti Riigikogu