NordenBladet – Ahvenamaa (soome keeles Ahvenanmaa, rootsi keeles Åland) on rohkem kui 6500 saarest koosnev saarestik Läänemeres, mis moodustab omavalitsusliku Ahvenamaa maakonna. Maakonna elanikkond on rootsikeelne ja ainus ametlik keel on rootsi keel. Ahvenamaa kuulub Soomele, välja arvatud osa Märketi saarest, ja on autonoomne. Ahvenamaal on oma seadusloome, kodakondsus ja postmargid. Suurim saar on Ahvenanmanner. Seda ümbritsevad väiksemad saared. Lõunasse jääb Ahvenameri, läände Ahvenanrauma ja põhja Põhjalaht. Idas on piir Ahvenamaa ja Turu saarestiku vahel tinglik.

Mariehamni kesklinnast leiate jalakäijate tänava, mis saab alguse linnaväljakult, väikese laulukaare äärest. See on Torggatan (hääldus: torigaattan), tõlkes just nimelt turu või väljaku tänav. Tänav on tihedalt täis tipitud poode ja kohvikuid. Siin leidub kõike, alates haugilandist kuni kohaliku käsitööni, rääkimata raamatutest ja riietest.

Käsitöö Mariehamnis
Kohalikku käsitööd saab imetleda ja kaasa osta mitmest väikesest poekesest. Svalan Hantverk & Kläder (Norragatan 1 22100 Mariehamn ) on tekstiilipood, kust leiate valmisesemetele lisaks põnevaid lõngu. Jussis Keramik on Lilla Torgetil paiknev kohaliku keraamika ja käsitsi puhutud klaasi pood koos klaasikojaga.

Judy’s on kombineeritud ateljee ja pood, mis on veidike peatänavast eemal, aga tasub kindlasti külastamist. Koha peal valmistatakse keraamikat, lisaks müüakse tekstiile, hõbeehteid ja rohkelt põnevaid sisustusdetaile.


Foto: Jussis Keramik /Glashyttan Facebook


Foto: Judys Hantverk & Inredning Facebook

Sjökvarteret
Sjökvarteret, maakeeli Merekvartal (Sjökvarteret, Österleden 110 Mariehamn 22100), on vana merenduskultuuri keskus. Lisaks paadiehitusele leidub siin ka muud käsitööd. Näiteks Guldviva Smyckessmedja – väike poeke, kus kullassepad Maria Karlström ja Pia Romberg müüvad omavalmistatud ehteid ja SALT – erinevate kunstkäsitööliste ühendus.

https://www.facebook.com/sjokvarteretmariehamn.ax/videos/1528925380474849/


Foto: Guldviva Facebook


Foto: Galleri Skarpans (Sommerskan) Facebook

Kesklinnas on galerii nimega Galleri Skarpans (Östra Esplanadgatan 8 Mariehamn 22100), mis lisaks maalikunstile eksponeerib ja müüb ka kunstkäsitööd. Väikeseid kunstigaleerisid ja vaateaknaid põnevate mininäitustega leiate mitmelt poolt mujaltki linnast. Tuleb ainult silmad lahti hoida!

Maal
Hammarlandi vallas tasub läbi käia keraamikatöökojast Lugnet Keramik (Skarpnåtövägen 356 Hammarland 22240). See on pereettevõte, mis valmistab enamasti traditsioonilises talupoja stiilis keraamilisi nõusid. Poeruumi kõrval asuvasse ateljeesse sisse piiludes näete, kuidas käsikedral treimine käib. Kuhu Te ka Ahvenamaal ei satuks, leiate kindlasti midagi põnevat kas lihtsalt imetlemiseks või kaasa ostmiseks.

https://www.facebook.com/lugnetkeramik/videos/684452561677555/


Foto: Lugnet Keramik Facebook

Avafoto: Lugnet Keramik
Rohkem infot Ahvenamaa kohta leiate SIIT