NordenBladet — Vastavalt ametiasutuste korraldustele kontrollitakse kogu maailma lennujaamades läbi kõik käsipagasid ja kohvrid. Keelatud esemeid leitakse iga päev, vahendab Iltalehti.

Keelatud esemed eemaldatakse kotist enne, kui need viiakse õhusõidukisse. Turvakontrollis eemaldatud esemed ei lenda aga kohe prügikasti, vaid säilitatakse esialgu kuu aega lennujaama ruumides. Selle aja vältel võib oma asju käia tagasi nõudmas või leppida kokku mõni saatmismeetod. Soome lennufirma Finavia sõnul kasutavad toote tagasi saamise võimalust aga väga vähesed. Asju muudkui koguneb.

Näiteks Helsinki-Vantaa lennujaamas võetakse reisijatelt igapäevasel ära ligi 1000 keelatud asja. Asjad, millele ei saabu keegi järele, rändavad omakorda ohtlike jäätmete tehasesse hävitamisele. Nüüd aga on otsustatud osa asjadest annetada Soome Punasele Ristile, kes omakorda jagab tulu laiali oma kui ka välisriigi abivajajatele. Punasele Ristile annetatakse kõige hulgas ka tööriistu, teravaid esemeid, spordivahendeid, sigarisüütajaid ja varuakusid. Kindlasti ei anta edasi relvasid, alkoholi, toitu, mälupulkasid või muid asju, mis sisaldavad personaalset infot.

“Pagasitest kõrvaldatud esemete loetelu tipus on viimasel ajal palju nutitelefonide või sülearvutite akupankasid. Süütetundlikkuse tõttu eemaldatakse Helsinki-Vantaa lennujaama pagasitest iga kuu umbes 500 akupanka. Vooluallikaid tohib transportida ainult käsipagasis,” ütleb Finavian´i riskijuhtimise direktor Juha-Pekka Pystynen. Finavia ja Punase Risti koostöö toimib Soomes praegu ainult Helsinki-Vantaa lennujaama vahel.


Avafoto: NordenBladet