NordenBladet — Novembris avati Londoni suurima kultuurikeskuse Southbank Centre katuseterrassil Soome välisaun nimega Finnish Rooftop Sauna ning see on osutunud kohalike väga mõnusaks lõõgastuseks, vahendab Iltalehti.

Saun asub Thames´i jõe ääres ning äratab möödujate tähelepanu, kus asub terrassibaar ja saunahoone. Sauna idee tekkis kultuurikeskuse algatusel. Southbank Centre on kogu käesoleva aasta jooksul võtnud temaatikaks Põhjamaa. Tegemist on Londoni suurima kultuurikeskusega, mis on ühtlasi ka Filharmoonia orkestri kodu. Soomlane Esa-Pekka Salonen on juba üle 10 aasta olnud selle orkestri peadirigent.

https://www.instagram.com/p/BbunwK_hBqC/?taken-by=finnish_rooftop_sauna

Saun on praeguseks juba täielikult välja müüdud, aga pole ka ime, sest rahvas nii naudib sooja sauna, külma ilma ja suurepärase vaate kooslust. Terrassilt saab imetleda kesklinna, Thames´i liiklust ja jõuluturul toimuvat sagimist. Saunas saab teadmisi soomlaste saunakultuuri kohta.

https://www.instagram.com/p/BbPh8pfBPVZ/?taken-by=finnish_rooftop_sauna

https://www.instagram.com/p/Bbhagaph-cg/?taken-by=finnish_rooftop_sauna

Sauna planeerimist hakati planeerima juba aasta enne paigaldamist ning kogu loomisprotsessi au kuulub Soome Aalto ülikooli õpilastele. Ehitamisel lõid kaasa Pedro Pablo Garcia Alcazar, Markus Holste, Monica Romagnoli ja Miki Sordi, abiks oli ka skulptor Jaakko Pernu, kes vaatas üle kunstilise üldmulje. Projekti juhtinud ülikooli professor Pentti Kareo on oma õpilaste üle rohkemgi, kui uhke.

Avafoto: Finnish Rooftop Sauna/väljavõte YouTube´i videost