NordenBladet — Elevandiluurannik, Abidjan, 30. november 2017 – Peaminister Jüri Ratas allkirjastas Abidjanis Aafrika Liidu ja Mauritiusega hea tahte lepped e-valitsemise arendamiseks. Aafrika Liidu lepe puudutab laiemalt e-valitsemise koostööd, Mauritiusega konkreetsemalt piirkondliku e-valitsemisalase koolitusmooduli loomist. Mõlemad allkirjastamised toimusid Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu tippkohtumise ajal.

„Mitmetel Aafrika riikidel on sarnaselt Eestile eeldused edukaks e-riigiks areneda,“ ütles Ratas. Peaminister selgitas, et Aafrika riigid on alustanud sarnaselt Eestile e-riigi ehitamist suuresti nullist omamata aastakümneid sisse töötatud keerulisi jäiku süsteeme, mis vajavad põhjalikku muutmist.

„Mul on väga hea meel, et Aafrika riikidel on konkreetsed huvid näiteks e-kabineti, e-tervise ja laiemalt x-tee vastu. Eesti pakub eelkõige oma kogemust e-riigi ehitamisel, mis on olnud meile oluliseks arengutõukeks. Nii Aafrika Liit kui ka Mauritius soovivad asutada Eesti e-riigi akadeemiale sarnaseid nõustamis- ja mõttekeskusi. Eesti ettevõtjatel ja e-riigi arendajatel on siin väga palju koostöövõimalusi,“ märkis peaminister.

Peaminister selgitas, et naabrite omavahel haakuvad e-valitsemise süsteemid toetavad kaubavahetuse suurenemist ja parandavad ligipääsu riiklikele teenustele, samuti aitavad luua uusi töökohti eelkõige noortele ning saada paremat ülevaadet rändest.

Euroopa Liit ja Aafrika Liit ehk 83 riiki jõudsid kahepäevasel noortele paremate võimaluste loomisele keskendunud tippkohtumisel ühisavalduseni viiel teemal: majanduskasv, investeerinud ja oskused; rahu ja turvalisus; ränne ja liikuvus; valitsemine; kliimamuutused ja loodusvarad.

„Mul on hea meel, et Euroopa Liidul, Aafrika Liidul ja ÜRO-l on nüüd plaan, kuidas võidelda koos inimkaubitsejatega ja aidata põgenikel Liibüast tagasi koju pöörduda. Lisaks jõudsime kokkuleppele ühisavalduses ehk põhimõtetes, millest lähtume järgmise tippkohtumiseni, kus loodetavasti saame läbi rääkida juba konkreetsetest projektidest. Aafrika vajab Euroopat, kuid me ei tohiks unustada, et ka Euroopa vajab Aafrikat,“ selgitas peaminister.

Täna õhtul sõidab peaminister Ratas Elevandiluurannikult edasi Ghanasse, kus ta kohtub Ghana presidendi Nana Addo Dankwa Akufo-Addoga, Euroopa Liidu arenguvolinik Neven Mimica ja Euroopa Liidu saadikutega ning MTÜ Mondo esindajatega. Lisaks tutvub peaminister Eesti arengukoostöö tulemustega ning toetab visiiti saatvaid ettevõtjaid ärikontaktide loomisel. Äridelegatsiooni reisi korraldab Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit.

 

Allikas: Eesti Riigikogu