NordenBladet — 28. novembril täitub 100 aastat päevast, mil Eesti Maanõukogu kuulutas end kõrgeima võimu kandjaks Eestis. See sündmus avas tee Eesti Vabariigi sünnile ja oli suur samm omariikluse suunas. Maapäev oli Eesti alal esimene parlamendilaadne rahvaesindus. Riigikogus heisatakse sel päeval pidulikult riigilipp, Riigikogu ja EV100 Noorte Maapäeva saadikud peavad täiskogu saalis piduliku istungi ning lisaks avatakse ka maapäevale pühendatud näitus.

Maapäeva 100. aastapäeva tähistamine algab kell 8.45 riigilipu piduliku heiskamisega Pika Hermanni torni. Eesti Vabariigi hümni saatel heiskavad lipu noorte maapäeva saadikud.

Kell 13 algab Riigikogu täiskogu istungisaalis pidulik istung. Saalis istuvad koos nii Riigikogu kui ka noorte maapäeva saadikud ja valitsuse liikmed. Kõne peab Riigikogu esimees ja EV100 Noorte Maapäeva patroon Eiki Nestor. Tervitussõnad ütleb Vabariigi President Kersti Kaljulaid.

Istungi olulisemaks osaks on EV100 Noorte Maapäeva valitud 106 saadiku poolt koostatud Eestimaa Noorte Manifesti ettekandmine ja selle üleandmine Riigikogu esimehele.

Manifest kajastab tänapäeva noorte mõtteid Eestist ja selle tulevikust. Seda nii hariduse, keskkonna, ühiskonna kui ka integratsiooni ja teistel neile olulistel teemadel. Noorte maapäeva saadikuteks on õpilased üle Eesti. Fraktsioonide esindajad jagavad oma sõnavõttudes arvamusi manifestis väljatoodud seisukohtadele.

Veel mängitakse istungil ette katkend Indrek Hirve ja Hardi Volmeri dokumentaalsest telelavastusest „Oma Maapäev“ ja esineb noorte segakoor Vox Populi.

Pidulikust istungist teeb otseülekande ETV. Samuti saab seda vaadata reaalajas Riigikogu veebilehel.

Kell 14.30 avatakse Valges saalis maapäeva 100. aastapäevale pühendatud näitus. Ajaloolane Jaak Valge annab ülevaate maapäeva olulisusest Eesti ajaloos.

 

Allikas: Eesti Riigikogu