NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas vastas Riigikogu infotunnis Krista Aru küsimusele Patarei merekindluse tuleviku kohta. Aru tundis huvi, milline on Patarei merekindluse kui kultuuriväärtusliku ja -tähendusliku hoone ehitustehniline olukord ning millised on võimalikud tegutsemisvariandid selle ehitisega seoses.

Ratas nentis, et tegu on väga suure ning ajaloolise, kultuuriloolise ja arhitektuurialase kinnistuga, mille puhul pole vähetähtis ka geograafiline asukoht mere, lennusadama, Kultuurikatla ja linnahalli lähedal.

„Head lahendust ei ole,“ lausus peaminister, kelle sõnul läheks hoone korda tegemine maksma umbes 100 miljonit eurot. Ratas tõi välja, et Riigi Kinnisvara AS saab aastas investeerida umbes 70 miljonit eurot. Teine variant oleks merekindlus konserveerida, mis maksaks 3–5 miljonit eurot.

Ratas märkis, et muinsuskaitsealuste objektidega on varemgi keerulises olukorras oldud. Ta tõi näiteks, et Tallinna linnahalli renoveerimiseks otsiti lahendust kaheksa aastat. „Oluline on, et merekindlus ei häviks ja võimalikult suur osa sellest jääks avalikku kasutusse,“ sõnas Ratas. „Esimene võimalus otsuse langetamiseks on aasta lõpus valitsuskabinetis.“

Peaminister lisas, et tema hinnangul oleks mõistlik korraldada ka rahvusvaheline ideekorje, et koguda merekindluse taastamislahenduste kohta häid näiteid üle maailma. Ratas ei välistanud, et hoone renoveerimisel võivad riik ja erasektor koostööd teha.

Ratas vastas veel Artur Talviku küsimusele valimiskampaania piirangute kohta, Jürgen Ligi küsimusele poliitilise tahte ja ekspertiishinnangute kohta, Martin Helme küsimusele kaebuste ja jälitustegevuse kohta Eestis, Aivar Sõerdi küsimusele valitsuse eelarvepoliitika, Urmas Kruuse küsimusele töövõimetoetuse saajate ja töövõimetuspensionäride tulumaksu arvestamise, Keit Pentus-Rosimannuse küsimusele tulumaksuvaba määra rakendamise ja Andres Herkeli küsimusele alkoholiaktsiisi kohta.

Maaeluminister Tarmo Tamm vastas Andres Ammase küsimusele mesinike toetamise kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu