NordenBladet — 9.-15. oktoobrini toimuv Põhjamaade kultuurinädal kutsub huvilisi avastama Põhjamaid nii kultuuri, spordi kui erinevate haridussündmuste kaudu. Põhjamaade ühiskonda ning kultuuri tutvustavad näitused jäävad terves maakonnas avatuks kuni oktoobri lõpuni. 

„Tõenäoliselt pole kunagi varem Ida-Virumaal korraga nii palju Põhjamaade kultuurisündmusi olnud,“ räägib nädala projektijuht Jevgeni Timoštšuk Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusest. „Programmi kokku pannes pidasime silmas, et avastamisväärset leiduks igas vanuses kultuurisõbrale, alates lastest ja lõpetades kuldsesse ikka jõudnutega. Meie eesmärgiks on tutvustada just nüüd ja praegu olulisi muusikuid, kunstnikke ning linateoseid; rääkida loengutel Põhjamaades tähtsatest arengutest  haridusvallas ning tutvustada erinevate näitustega Põhjala ühiskondades olulisi teemasid, alates trükivabadusest ja lõpetades rändega.“

Muusikasõpradel on võimalik nautida rootsi jazzieliiti kuuluvate muusikute Erik Söderlindi ja Ola Bengtssoni kontserti Narvas ning soome trummarist Mika Kalliost ning tantsukunstnikust Satu Rinnetmäkist koosneva koosluse etteastet Sillamäel. Jõhvis ja Narvas jookseb kogu nädala vältel värskete Põhjala filmide programm, mille hulgas on linateoseid alates thrilleritest ja komöödiatest ning lõpetades lastefilmidega. Narva kunstiresidentuuris toimuvas avatud stuudios räägivad oma tööst huvilistele Norra fotograafid Ellen Suhrke ja Hans Hansen; sealsamas avatakse ka Ahvenamaal kokku pandud fotonäitus „Hetked“, kus teeb kaasa ka Sillamäelt pärit tunnustatud fotograaf Karel Kravik. TÜ Narva kolledžis toimuvad avatud loengud haridus- ja sotsiaalteemadel, mis on ühiselt olulised nii Põhjamaades kui Eestis. Haridustöötajatele suunitletud seminaril Connector räägib Kjell Helge Kleppestø uusimast õppeainest Norra üldhariduskoolides, mis käsitleb teadlike valikute tegemist hariduses ja karjääris. Kogu maakonnas on oktoobrikuu jooksul avatud kümmekond erinevat kultuuri, ajalugu ja sotsiaalseid teemasid avavat näitust. Nädala lõpus saab aga kogu pere selga sirutada ning Põhjamaade spordipäeval proovida erinevaid vahvaid Põhjala mänge ja liikumisharrastusi.

Valdav osa kultuurinädala sündmustest on huvilistele tasuta.

Tutvu Põhjamaade kultuurinädala programmi ja ajakavaga.

Põhjamaade kultuurinädal toimub Ida-Virumaal sisuliselt juba kolmandat korda – mõtteliseks alguseks võib pidada 2015. aastal toimunud filminädalat. Aasta-aastalt on koostööpartnerite arv kasvanud ja seekord saab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse eestvedamisel toimuv sündmus teoks tänu järgmistele organisatsioonidele: Põhjamaade saatkonnad Eestis, Soome Instituut, NIPÅ, TÜ Narva Kolledž, Tallinna Fotokuu, Narva kunstiresidentuur, Narva Jazziklubi, Sillamäe Jazz Time Club, Vitatiim, Vestifex, Jõhvi kontserdimaja kino Amadeus, Narva Apollo kino Astri, Narva Gate OÜ.

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT