NordenBladet — Üldiste soovituste järgi peaks beebi magama 3-6 esimest elukuud vanematega samas toas, seda siis äkksurma sündroomi tõttu. Suur osa äkksurma sündroomidest leiavad aset imiku 1-4 elukuu vältel, vahendab CNN.

Nüüd, kui see esimene periood on läbitud, tuleks ameeriklaste läbiviidud uuringu kohaselt laps viia ööunedeks eraldi tuppa. Uuringus leiti, et lapsed magavad omaette olles paremini ja pikemalt. Näiteks 9 kuused lapsed magasid uuringu andmetel eraldi toas 40 minutit kauem, kui vanematega koos olles. Aasta vanustel lastel ei täheldatud unepikkuse muutust, magasid nad siis kas vanematega samas või eraldi toas. Erinevus hakkas taas aga silma paistma 2,5 aastastel lastel. Ehk siis lapsed, kes hakkasid juba 9 kuuselt omaette magama, magasid 2,5 aastasena 45 minutit pikemat und, kui lapsed, kes olid terve eluaja vanematega samas toas maganud.

Uuringu läbi viinud Penn State´i ülikooli uurija ütleb, et mida varem laps harjutada omaette toas magama, seda ebatõenäolisem on ka see, et ta jõuab kogeda eraldumise ärevust. Vanematest eraldumise ärevus mõjutab unerütmi.

Piisav ja kvaliteetne uni on ka lapsevanematele toimetuleku vaatepunktis oluline. Uneprobleemide käes vaevlevatel vanematel on täheldatud rohkem stressi ja tujulangust.

Avafoto: NordenBladet