NordenBladet — Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammile laekus tänavu 80 taotlust kogusummaga 497 936 eurot. Kõige rohkem taotlusi esitati Leedust (33 taotlust), Lätist (26 taotlust) ja Eestist (20 taotlust).

“Kõik Põhjala ja Balti riigid on projektides kokkuvõttes väga hästi ja võrdselt esindatud, kuna igas projektis peavad osalema partnerid vähemalt 3 riigist,” märkis programmi koordinaator Madis Kanarbik, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse Tartu filiaali juhataja.

Võttes arvesse osalust kõigis toetust saanud projektides nii taotleja kui partnerina, on aktiivseimad programmis osalejad avaliku teenistuse asutused Soomest (19 % kõigist projektidest), Rootsist (16,3%) ja Norrast (16 %). Toetust said hariduse ja teaduse, sotsiaalvaldkonna, korrakaitse ning kohaliku ja regionaalse arengu ja paljude teiste valdkondade koostööprojektid.

Üheks heaks näiteks mobiilsusprogrammi toel läbi viidud projektidest on Islandi keskkonnaministeeriumi kliimaameti direktori Hugi Olafsson poolt 2016.a. läbi viidud projekt, uurimaks kliimamuutusi puudutavat tööd Eestis ja Lätis. Hugi Olafsson: „Islandi kui väikese riigi puhul on tingimata vaja saavutada võimalikult väheste jõupingutuste ja vahenditega võimalikult palju tulemusi ning rakendada seejuures parimaid tavasid. Nagu ma ka oma taotluses välja tõin, võivad Läti ja Eesti selles kontekstis olla täiuslikud uuringuobjektid, kuna nad on suhteliselt väikesed (ent samal ajal suuremad kui Island), mistõttu neil on meiega sarnased ülesanded, samuti on neil kogemusi Euroopa Liidu reeglitega, mida Islandil on kavas järgmise aasta-paari jooksul oma tegevusse kaasata. Kokkuvõttes ületas see projekt minu kõrged ootused. Mind võeti soojalt vastu, võimaldati hea juurdepääs asjatundjatele ja vastati kõikidele minu küsimustele. Olen väga rahul!”

Mobiilsusprogramm toetab ametnike ja teiste avaliku sektori töötajate õppevisiite ja võrgustike kohtumisi, aidates seeläbi kaasa Põhja- ja Baltimaade koostööle ministeeriumide, regionaalsete ametkondade ja kohalike omavalitsuste tasandil. Toetust leiavad projektid, milles ühe eeldusena osalevad avaliku sektori koostööpartnerid vähemalt kolmest NB8 riigist. Programm katab kuni 60% projekti abikõlblikust eelarvest, mis võib koosneda reisi- ja majutuskuludest ning lähetuse päevarahast.

Lähem teave toetusprogrammi nb8grants.org kodulehelt SIIT.

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT