OHMYGOSSIP – Naantalit tuntakse Eestis peamiselt Muumimaa järgi, aga selles kuurortlinnas asub ka Soome presidendi suvekodu Kultarantas! Kui juba Soomes Naantalis, siis miks mitte Soome presidendi suveresidentsist Luonnonmaa saarel läbi astuda?! 😀 Kel soovi, sel on selleks ametlik võimalus! 13EUR täiskasvanud ning 5EUR lapsed, ning pääsetegi presidendi valdustesse. Mina igatahes otsustasin perega seal ära käia!

Heh… kõik on muidugi tore, ilus ning glamuurne, ent nii roosiline nagu esmapilgul tundub, see külastuskäik pole. Turist pääseb vaid eesaeda! Presidendi residentsi sisse ega siseõuele, kus ta lähedaste sõpradega suspede väel grillib ning soojal suveilmal külma õllekest libistab, sellest võite vaid unistada. Hahahaaa.. Ent külastamist väärib see koht ikka – saate aimu, kuidas ja kus puhkavad selle ilma võimsad! Ning seda võimalust kasutavad paljud inimesed – teadaolevalt külastab Kultaranta´t igal aastal umbes 18 000 inimest! Koht on kaunis ning nägemist väärt!

Ametlik ringkäik on ühe roosipõõsa juurest pargis teise juurde, kus giid paar sõna kauni koha ajaloost pajatab. Näiteks saate teada, et omal ajal ostis rikas maaomanik Alfred Kordel oksjonil krundi, kuhu ta rajas hiljem Kultaranta lossi. 1916. aastal valminud ehitis jäi Kordeli surres riigile. Iseseisvunud Soome otsustas lossi kasutada presidendi suveresidentsina juba 1922. aastal ja seetõttu on seal puhanud seni kõik Soome presidendid. Lossi juurde kuulub 54 ha maad, kust leiab parke, kasvuhooneid ja muid ehitisi. Loss ise on 19 toaga kivihoone, mille on projekteerinud arhitekt Lars Sonck.

Residentsi peahoone on aastatel 1914–1916 ehitatud arhitekt Lars Soncki projekteeritud graniidist loss, mida ümbritseval 54 hektari suurusel alal on mitmeid parke ja kasvuhooneid. Aastal 1922 ostis Soome riik Kultaranna ära ja otsustas sellest teha presidendi suveresidentsi. Kultaranta residents on lisaks suurele maa-alale võluv ka seetõttu, et on mitmest küljest ääristatud rannaga! Ning mis veel romantilisem, rannast on vaade nii Naantali vanalinnale kui Muumide saarele! Nii et presidentide laste naabriteks on suisa Soome kuulsad Muumitrollid ise!

Naantali ajaloole pani aluse kesk ajal asutatud klooster, mille ümber tasapisi kujunes asula. 15. sajandil sai Naantali ametlikud linnaõigused. Hilisematel aegadel muutus idülliline väikelinn paigaks, kuhu tuldi meeleldi suvepuhkust veetma. Naantali kuurort on Soome üks traditsiooniderohkeim ning pakub lisaks Muumimaale, Väski saarele, Kultaranta residentsile ning kaunile Naantali vanalinnale ka SPA-, sauna- ja basseinimõnusid ning luksuslikku majutust. Meie olime Naantali SPA Hotellis ning sellele jagub vaid positiivseid sõnu (vt. “Naantali SPA Hotell”  naantalispa.fi ja sunbornhotels.com, Matkailijantie 2 FI-21100 Naantali)! Naantalis on ka palju restorane ning need on tuntud oma headuse poolest – hinnad on ehk vähe krõbedad, ent gurmee-elamused on seda väärt! Alates 14. juunist hakkas käima Turu ja Naantali vahet ka aurulaev Ukkopekka, nii et kes soovib, võib puhkuse käigus põigata stiilselt laevaga ka Turku.

Kel plaan Naantalit külastada, sel soovitan lisainfot hankita Naantalin Matkailu OY lehelt (vt. visitnaantali.fi) või siis astuge sealt juba Naantalis olles läbi! Nemad on kursis kõigega mis hetkel Naantalis ja lähiümbruses toimub ning samuti oskavad rääkida/infot anda kohtade kohta, mida külastada soovite või millest rohkem lugeda tahate!

Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Naantali SPA

Fotod: Ohmygossip.ee /Helena-Reet Ennet

Loe ka teisi postitusi meie Soome reisist!

Helena-Reet: Peagi perega pisipuhkusele Soome! 3 põhjust, miks otsustasime Naantali kasuks

Helena-Reet: Perega Soomes Naantalis (VOL1- Naantali SPA Hotell + Naantalin Matkailu OY) FOTOD!

Helena-Reet: Perega Soomes Naantalis (VOL2- Muumimaa) FOTOD!

Helena-Reet: Perega Soomes Naantalis (VOL3- Väski) FOTOD!