NordenBladet — Kas kodused rajad on juba läbi käidud? Maailma eri kohtadest leiab radu, mis on kui loodud rändamiseks. Condé Nast Traveller esitleb neist ägedamaid. Nende teede peal kõlbab kõndida küll!

1. West Coast Trail, Kanada
Vancouveri saarel Kanadas on 75-kilomeetri pikkune matkatee, mis ehitati algselt merehädaliste päästmiseks. Saare kaljused rannad nimelt said paljudele saatuslikuks. Nüüdseks on teest saanud matkarada, mida peetakse üheks maailma parimaks, kui mitte kõige paremaks. Teekond kulgeb läbi metsade, soode ja randade ning selle ääres võib näha nii koski kui metsloomi.

2. Kalalau, Ameerika Ühendriigid
Kalalau matkarada kulgeb piki Kauai saare rannikuriba Havail. 18-kilomeetri pikkune teekond premeerib rändurit kohale jõudes: see on nimelt ainus viis, kuidas jõuda võrratule, teistest eraldatud Kalalau liivarannale. Kogenematule matkajale ei ole see rada siiski kõige parem, sest Kalalaud peetakse üheks maailma kõige ohtlikumaks rajaks. Selle ääres on jõgesid, mis ujutavad sageli üle ja tee on kohati väga kitsas ning mudane.

3. Tour du Mont Blanc, Prantsusmaa-Šveits-Itaalia
Tour du Mont Blanc on 170-kilomeetri pikkune rada, mis kulgeb läbi Alpide Prantsusmaa, Šveitsi ja Itaalia territooriumil. Kogu raja läbimatkamine võtab keskeltläbi 10 päeva. Muidugi võib sellega hakkama saada ka kiiremini. Teekonnal korraldatakse jooksuvõistlusi, mille võitja saavutab oma eesmärgi tavaliselt umbes 20 tunniga.

4. Sentiero Azzuro, Itaalia
Itaalia Cinque Terre on soositud matkasihtpunkt tänu oma kaunile loodusele ja idüllilistele küladele. Aga seal võib ka aktiivselt puhata. Piirkonna viit küla ühendab rada nimega Sentiero Azzuro.

5. Appalachian Trail, Ameerika Ühendriigid
Läbi 14 osariigi kulgev Appalachia mägestikus kulgev matkarada on umbes 3500 kilomeetri pikkune. Matkamist jätkub niisiis mitmegi puhkuse jaoks. Rada on väga popp – seal matkab igal aastal vähemalt 2 000 000 inimest.

6. Kilimandžaaro, Tansaania
Kilimandžaaro on Aafrika kõige kõrgem mägi. Selle 5 895 meetri kõrgusel asuvasse tippu on sellegipoolest suhteliselt kerge ronida. Seepärast ongi Kilimandžaaro soositud matkasihtpunkt. Mäe peal käib igal aastal 35 000 turisti.

7. Torres del Paine, Tšiili
Tšiilis asuv Torres del Paine on üks maailma soositumaid matkamiskohti. Selle teekonna ettevõtnud võivad uudistada jääpurikaid, lumiste tippudega mägesid, kauneid metsasalusid ja kristallkirkaid veekogusid. Tervele looduspargile ringi peale tegemine kestab üheksa päeva.

8. The Narrows, Ameerika Ühendriigid
25-kilomeetrine The Narrows kulgeb piki Virgin’i jõe randa ja vahel ka läbi jõe enda. Seal matkaja peab arvestama märjakssaamisega, aga uhked kanjonimaastik hüvitab selle ebamugavuse.

9. Tongariro Northern Circuit, Uus-Meremaa
Uue-Meremaa kõige aktiivsemale vulkaanile Mount Ngauruhoe’le ringi peale teev tee tutvustab matkafännile nii laavavälju kui smaragdrohelisi järvi.

10. Israel National Trail, Iisrael
Kogu Iisraeli läbiv matkarada on 1 100 kilomeetrit pikk ning selle läbimine võtab keskmiselt 45-60 päeva aega. Liibanoni piirilt lõunasse Eilatisse kulgeva tee serval võib imetleda piibellikke maastikke, Vana-Rooma varemeid ja Judea mägesid.

Avafoto: Pexels/Oziel Gómez

 

 

Save

Save