OHMYGOSSIP — Oled tüdinenud tavalistest reisielamustest, soovid midagi uutmoodi kogeda. Teosta see soov omapäraste hotellielamuste läbi! Toome teieni kuus hotelli ja majutuskohta, mis on kui hüpe teise maailma.

Tagasi 70ndatesse
Verla suvilarajoon ja suvilad on sisustatud nagu möödunud aastakümnenditel. Võid valida, kas ööbid 19. sajandi lõpus ehitatud töölissuvilas või meeldib tagasi minna 70ndate meeleollu koos retrostiilis sisustatud Raili-Kaarina suvilatega. Verla tööliskülas tasub käia veel seetõttu, et see on üks seitsmest Unesco maailmapärandi nimekirja kantud kohtast Soomes. Verla saetööstus asutati 1872. aastal. Algsed tehasehooned olid puust, ent kahe laastava tulekahju järel ehitati nende asemele punastest tellistest kuivatushoone. Saekaater ja plaaditehas laoti punastest tellistest 1895. aastal. Tehas lõpetas töö 1964. aastal. Kaheksa aastat hiljem avati tehase territooriumil muuseum. Loodusseiklusi pakkuv Repovee rahvuspark on Verlast lühikese autosõidu kaugusel.

Hinnad: öö 19. sajandi lõpu ehitises Arkko- ja Pukkila-suvilates on alates 125 eurost, öö Raili-Kaarina 60ndate aastate suvilas alates 55 eurost.
Asukoht: Verla asub Põhja-Kymenlaaksos ja kuulub Kouvola linna alla.

Lisainfo: http://www.verla.fi/fi/etusivu

 

Majakas keset merd
Bengtskäri majakat ümbritseb karm, kaljune saar ja lõputu meri. Aastal 1906 valminud majaka sees elas 1920-30 aastatel kuni 32 inimest. Lisaks loodusjõududele mõjutasid sealsete inimeste elu 20. sajandi alguse sõjad. Kõige hullem juhtum oli 1941. aasta juulis, mil venelased ründasid saart jätkusõja algul. Sellest alates on pered evakueeritud. Begntskäri lahingus osales maal, merel ja õhus üle 1000 soomlase ja venelase. Lahing lõppes soomlaste võiduga, ent nõudis 31 soomlase ja 60-100 venelase elu. Haavatuid oli kümneid. Juulikuu lõpus tähistatatakse Bengtskäri majaka 110. aastapäeva ja teise ilmasõja lahingute 75. aastapäeva. Aastal 1968 jäi majakas tühjaks ning hüljati ning alles 90ndate aastate algul hakati seda uuesti korrastama. Majakas avati turismi-, konverentsi- ja teaduskeskusena aastal 1995. Bengtskäri võib teha päevareise või jääda ööseks ühte kuuest endisest majakavahi tubadest. Tubades on püütud säilitada majakavahtide ja nende perede 1930-50 aastate sisustust.

Hinnad: ühene tuba 120 eurot, kahene tuba 188 eurot öö. Hinna sees on õhtune saun ja hommikusöök.
Asukoht ja kuidas pääseb: edasi-tagasi kruiis Kemiösaare lõunaosast Kasnäsist maksab 59 eurot inimesele, ent sisaldab lisaks reisile veel lõunasöögi ja ekskursiooni Rosala viikingikeskusesse, majaka sissepääsu ja ekskursiooni. Majakasaar on avatud iga päev mai lõpust kuni augusti lõpuni. Majaka sissepääs ja ekskursioon maksab muidu 8 eurot täiskasvanule ja 4 eurot lapsele ning raha kasutatakse majaka taastamistöödeks. Bengtskäri laid asub Turu saarestikus, umbes 25 kilomeetrit Hankost edelas.

Lisainfo: http://www.bengtskar.fi/index.htm


Jaapani esteetika
Kui tõmbab Jaapanisse, leiab lahenduse Pukkilast, tunniajase autosõidu kaugusel Helsingist. Yado Oikawa hõlmab kahte jaapanipärast maja. Vana maja on taastatud meiereisse ehitatud korter, mis asub Porvoo jõe ääres. Korteri võib üürida korraga 2-6 inimest. Uus maja asub jõe ääres asuvas eraldi ehitises, kus on kaks tatamituba ning koosoleku- ja õpperuumid. Sinna võetakse samuti üks seltskond korraga. Yado Oikawa omanik Riitta Oikawa on otsinud juba mõnda aega kohale uut omanikku. Soov on, et uuel omanikul oleks huvi kultuurivahetuseks ja et koha unikaalne sisutus säiliks.

Hinnad: suvel on Yado Oikawas võimalik ööbida bed & breakfast stiilis. Hind 75 eurot öö eest sisaldab protseduuri  jaapanipärases puidust vannis. Täishoolduse hinnad sõltuvad külaliste arvust, täishooldus kahele maksab 180 eurot inimese kohta.
Asukoht: Lõuna-Soomes Pukkilas.

Lisainfo: http://www.yadooikawa.fi/


Kuulsad vangid ja kummitused
Katajanokka hotelli minevik endise vanglana on tunda kohe sisse astudes. Peasissepääsu sambad ja hea nähtavus ülemistele korrustele tuletavad meelde televisiooni vanglasarju ning vange jalutamas mööda koridore ühtemoodi rõivastes. Hoone oli kasutusel Helsingi läänivanglana aastatel 1837-2002. Kuulsaimad vangid olid vabariigi president Risto Ryti, peaminister Väinö Tanner ja näitekirjanik, rahvasaadik Hella Wuolijoki, kes väidetakse olevat jäänud hoonesse kummitama. Soome ühe tuntuma kurjategija Volvo Karkkase endine kamber on nüüd hotellituba nr 213. Majas on endiselt alles vana erikamber, mis oli kasutusel veel 2002. aastal. Samal allkorrusel on lisaks vana ja kõle muldpõrandaga grupikamber, kuhu päiksevalgus ei paista. Laoks kutsutud kambris pole vange olnud ligi sada aastat. Vangla ajal polnud hoones kanalisatsiooni mujal kui alumisel korrusel, mis tähendas, et vangid kasutasid tualetina ämbrit. Hotellihoone tegevust vanglana saab uudistada 5-eurose sissepäsumaksu eest ekskursioonidel, mida tehakse vähemalt 10-liikmelistele gruppidele.

Hinnad: alates 119 eurot öö eest.
Asukoht: Helsingi Katajanokka

Lisainfo: http://www.hotelkatajanokka.fi/


Katuseks Lapimaa taevas
Levi klaaskatusega iglus võib piiranguteta nautida Lapimaa tundrat nii päeval kui öösel, igal aastaajal. Külastajale avaneb nii kirgas tähistaevas kui Lapimaa kuulsad virmalised, mis tagab unustamatu kogemuse. Levi iglud koosnevad neljast kahesest iglust, kaheksast 2-4 inimese iglust ja 4-6 inimest mahutavast, osalt maa sisse ehitatud Virmalisemajast. Tuleva talve jaoks ehitatakse parasjagu kuut uut  2-4 inimese iglut. Soovi korral võivad külastajad tellida tundrahommikusöögi ja erinevaid snäkitaldrikuid ning talvisel ajal ka kolmekäigulise õhtusöögi. Igludes on olemas miniköök, kus saab vajadusel ise süüa teha.

Hinnad: igludes 290-630 eurot öö eest, Virmalisemajas 750-1000 eurot öö eest. Hinnad sõltuvad aastaajast ja sisaldavad homikusööki.
Asukoht: Lapimaa, umbes 9 kilomeetri kaugusel Levist.

Lisainfo: http://leviiglu.net/


Kaitselinnakust puhkusesaareks
Endine Soome kaitsejõudude kaitse- ja koolituslinnak Kuuskajaskari on praegu puhkusesaar. Varasemast kasutusest kõnelevad muu hulgas saarele jäetud neli suurtükki, merevaatlustorn, tulejuhtimistorn, harjutusväljak ja kaitsekraavid. Soome sõjaväelaste ridaelamutest on nüüdseks saanud hotellitoad ja endistes kasarmutes võib magada ehtsates sõjaväe raudvoodites. Saare sõjaväeobjektide külastamiseks korraldatakse ekskursioone. Muidki tegevusi jätkub – alates kanuu- ja kalastusretkedest kuni paintballi ja muude mängudeni. Saarel on palju tegevust lastele. Mõni mängudest spbib pere kõige väiksematele ning looduselamuse krooniks on Rauma sukeldajate poolt randa tehtud laste snorgelduspark.

Hinnad: kasarmutuba 22-29 eurot, hotellitoad alates 80 eurost.
Asukoht ja kuidas pääseb: liinilaevad Kuuskajaskarisse lähevad välja Poroholmast. Suve alguses ja lõpus on üks reis päevas, suve keskel rohkem. Edasi-tagasi pilet maksab täiskasvanutele 25 eurot ja lastele 12 eurot. Kuuskajaskari asub Rauma lähedal.

Lisainfo: http://www.kuuskajaskari.fi/index.php

Avafoto: Katajanokka hotell (NordenBladet/ Helena-Reet Ennet)

Vaata ka:
Kas oskaksid arvata, et need on hotellid? FOTOD!
OHMYGOSSIP — Kas sooviksid vahelduse mõttes klassikalise hotellitoa asemel uutmoodi majutuselamust? Alljärgnevas leiad mõned huvitavad variandid ja need ei asugi tegelikult meist liiga kaugel, vahendab Momondo.fi.

Soome kõige kohutavamad linnad reastatud – nende seas ka “eriti öisel ajal ohtlik” Kani!
OHMYGOSSIP — Ameerika netilehekülg About.com pani pingeritta Soome viis kõige kohutavamat linna. Sinna pääsesid Kajaani, Jyväskylä, Vaasa, Turku ja selline eriline koht nagu Kani. Põhjuseid, miks neid linnu jubedateks peetakse, on mitmeid: hirmus liiklus, ebaturvalisus, kehv ilm.

 

Save

Save

Save

Save