NordenBladet — Euroopa Liidu Kohtu ja Euroopa Komisjoni poliitika võib viia erakorralise olukorrani, kirjutab Saksa väljaanne Auto Bild. Komisjoni uue seadusetõlgenduse tulemusena võidakse ainuüksi Saksamaal keelata 8,2 miljonit diiselautot. See sõidukeeld hakkab kehtima juba 2025. aasta jaanuaris ehk vähem kui kuue kuu pärast.

Auto Bildi andmeil on põhjuseks menetlusregulatsioonide tõlgendamist puudutav kohtuasi. Praegu käivad läbirääkimised selle üle, kas kunagi autode heitgaaside mõõtmiseks kasutatud NEDC testimisstandardit tuleks tõlgendada rangemalt kui praegu.

Kui praegust tõlgendust karmistada, ei vastaks enamik automudeleid enam kriteeriumitele.

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku, et maanteeliikluseks heakskiidetud autod peaksid vastama neile kehtestatud heite piirväärtustele igas olukorras, mitte ainult NEDC standardi järgi töö- ja keskkonnatingimustes.

See tähendab, et autod peaksid nende piirväärtuste piires olema ka täiskoormusega sõites, ülesmäge kiirendades ja talvisel sõidul.

Saksamaa transpordiminister Volker Wissing on saatnud sellel teemal avalduse ja väljendanud muret otsuse tagajärgede pärast.

Seda ei saa praeguse tehnoloogiaga teostada ja see tähendaks praegu teel olevatele autodele võimatuid nõudeid, väitis Wissing oma kirjas.

Ainuüksi Saksamaal on Euro 5 standardile vastavaid diiselautosid 4,3 miljonit ja Euro 6 standardi järgi 3,9 miljonit diiselautot. 2014. aastal kasutusele võetud Euro 6 klass on ühtlasi ka uusim klass, mis tähendab, et reeglid kehtiksid ka uhiuutele diiselautodele.
Loomulikult ei laiene Euroopa Komisjoni otsus ainult Saksamaale, vaid ka ülejäänud Euroopale, sealhulgas Soomele ja Eestile.

Wissing on esitanud Euroopa Komisjoni presidendile Ursula von der Leyenile järelpärimise olukorra vältimiseks midagi ette võtta.

Avafoto: Unsplash