NordenBladet — Keskkonnaminister Madis Kallas vastas Riigikogu infotunnis Ruuben Kaalepi küsimusele looduslike pühapaikade kaardistamise, kaitse ja taastamise kohta.

Riigikogu liige viitas, et arengukavade järgi oleks pidanud kõik Eesti pühapaigad 2020. aastaks kaardistatud olema, ent tehtud on ainult väike eeluuring, täies mahus on pühapaigad kaardistatud vaid neljas kihelkonnas ja tuhanded pühapaigad on unustamise tõttu hävimas. Ta lisas, et 2018. aastal võeti Maa-ameti kaardilt maha looduslike pühapaikade kaardirakendus, ent see tuleks Muinsuskaitseameti taotluse ja Keskkonnaagentuuri raporti järgi ennistada.

Madis Kallas nentis, et protsessid kaardirakenduse Maa-ameti Geoportaalis kättesaadavaks tegemiseks on seisma jäänud. Rääkides pühapaikade kaardistamisest ütles ta, et protsessid ei ole liikunud nii kiiresti kui võiks, aga need on liikunud õiges suunas. „Kui metsanduse arengukava ühel hetkel jõuab siia suurde saali tagasi, siis ka seal on tegelikult väga oluline osa kõigel sellel, mis puudutab meie pühapaiku meie metsades. Ka selle läbi me saame mitmeid olulisi nüansse rõhutada ja seda nii sisu osas, nii rahastuse osas kui ka tegelikult üldise keskkonnahariduse ja teadlikkuse tõstmise osas,“ lausus keskkonnaminister.

Vastates viitele, et suur osa Nursipalu harjutusväljaku laiendusest jääb Natura 2000 hoiuala alla, ütles minister, et seal tuleb teha kõik vajalikud hindamised ja uuringud vastavalt kehtivatele õigusnormidele. „Oluline on, et kõik need protsessid oleksid tehtud võimalikult palju kaasavalt ja võimalikult palju keskkonda säästvalt,“ toonitas Kallas.

Keskkonnaminister Madis Kallas vastas veel Tõnis Mölderi küsimusele raiemahtude ja Kaido Höövelsoni küsimusele keskkonnatasude kohta.

Peaminister Kaja Kallas vastas Helle-Moonika Helme küsimusele olukorra kohta riigis, Jaanus Karilaiu küsimusele Eesti kultuuri elujõulisuse, Marko Šorini küsimusele Pärnu silla, Martin Helme küsimusele riigi kaitstuse, Alar Lanemani küsimusele siseriiklike ja välispoliitiliste pingutuste ühtsuse kohta sõja tingimustes ja Peeter Ernitsa küsimusele sõjakuse kohta.

Avafoto: Unsplash