NordenBladet — Riigikogu võttis vastu kinnisasja avalikes huvides omandamise seaduse muudatuse, millega antakse omanikule, kelle kinnisasja soovitakse avalike huvides võõrandada, võimalus saada seadusega ettenähtud piirides hüvitist lisaks võõrandamisega seonduvate asjaajamiskuludele ka tema poolt tellitud võrdleva hindamisaruande koostamise eest.

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Jüri Jaansoni (RE) sõnul teeb heakskiidetud muudatus kinnisasjade omandamise protsessi ladusamaks nii inimesele kui riigile.

„Kui varem ei nähtud kinnisasja avalikes huvides omandamise protsessis omanikule ette võrdleva hindamisekspertiisi kulu katmist, siis nüüd tekib omanikul võimalus saada täiendavat hüvitist poole eelneva aasta keskmise brutokuupalga ehk umbes 900 euro ulatuses. Seda saab kasutada omandatava kinnisvara võrdleva hindamisekspertiisi ja samuti jätkuvalt asjaajamiskulude katteks,“ selgitas Jaanson.

„Antud muudatuse vastuvõtmine on äärmiselt oluline, et saabuks õigusselgus ja inimesed ei telliks turult ebamõistlike summade eest hindamisekspertiise. Samuti suureneb lootus, et tänu menetluse ladususele ei pikene suurte objektide rajamise aeg. Seda küsitakse ju eriti kriisiajal pidevalt, miks objektid ei valmi ja tähtajad edasi nihkuvad, nagu näiteks Rail Balticu puhul. Aga realiseerumas ja tulemas on ju ka kaitseotstarbeliste või energeetika rajatiste planeeringud, teedest rääkimata,“ ütles Jaanson.