NordenBladet – Euroopa Liidu liikmesriikide esindajad leppisid 27. oktoobri õhtul kokku tähtaja, millal ei tohi Euroopas enam uusi bensiini- ja diiselmootoriga autosid müüa, kokkuleppe kohaselt algab keeld 2035. aastast. Müügikeelu seadmise eesmärk on kiirendada üleminekut elektriautodele ja võidelda kliimamuutustega.

“Tehtud kokkulepe on autojuhtidele hea uudis, sest rohelised autod muutuvad aina odavamaks ning aina enam inimesi saab neid endale lubada,” ütles Euroopa Parlamendi esindaja Jan Huitema.

Kokkuleppe kohaselt peavad alates 2030. aastast müüdavad autod väljastama 55 protsenti vähem CO2-te kui 2021. aastal. See hõlmab ka kaubikuid.

Kokkulepe on esimene Euroopa Liidu uutest meetmetest, mis tagavad liidu seatud kliimaeesmärkide täitmise. Liikmesriikidel tuleb nüüd hakata seda oma kodumaal seadustama.

Autod tekitavad praegu 12% Euroopa Liidu süsinikdioksiidi heitkogustest. Bensiini- ja diiselmootoriga sõidukeid pole aga plaanis ära keelata. Loodetakse, et need kaovad aja jooksul ise turult.

Avafoto: Pexels
Allikas: consilium.europa.eu