NordenBladet — Riigikogu kunstisaalis saab vaadata Marko Mäetamme erinevatest kümnenditest pärinevate teoste seeriad.

Neist esimene – „Kümme käsku“ on 1996. aastal valminud seeria akrüülmaalidest pleksiklaasil. Vana testamendi moraalipõhimõtted on saanud Mäetamme käsitluses kaasaegse visuaalse vormi, kuid edasi antavad sõnumid ning nende manitsuste eesmärgid on arhailised ja aegumatud. Näituse teine seeria „Surev mees“ pärineb aastast 2018. Valdavalt ühepoolsel dialoogil põhinev seeria toob vaatajani abivajaja eksistentsiaalse üksinduse.

Riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder märkis ära kunstniku enda sõnad loomingu inspiratsiooni allikate kohta: „Nendeks ei ole toredad, vaid hoopis rasked asjad.“.

„Väljapanek ergutab vaataja mõttemaailma ja annab võimaluse sisemas arutleda raskete asjade üle ja kuidas nendest üle saada,“ ütles Seeder.

Ta lisas, et kriitikud on toonud esile Mäetamme loominguga seostatud mõiste „isiklik on poliitiline“. Kuigi kunstniku teosed jutustavad enamasti tema enda perekonnast, loob ta nende lugudega ühtaegu üldistusi.

Mäetamm on kunstnik, kelle loomingu ainese moodustavad isiklikud lood, mille abil loob ta eksistentsialistlikult absurdseid ja karikatuurseid ühiskonnakriitilisi teoseid.

Kriitikud märgivad ära tema loomingut iseloomustava seriaalsuse ja narratiivsuse, mille puhul figuratiivsel kujutisel ning seda täiendaval tekstil on võrdne kaal. Sageli pealtnäha muretus ja lõbusas võtmes teostatud joonistused, maalid ja koomiksid jutustavad vaatajale lugusid igapäevaelust ja eksistentsiaalsetest probleemidest, mille taga peituvad hirmud, traumad ja kohati vägivaldsedki fantaasiad.

Kunstnik on ise öelnud: „Mind on palju kritiseeritud, miks ma teen süngeid ja negatiivseid töid, aga mulle tundub, et need tööd tulevad sellest, mis jääb painama, ja toredad asjad ei jää painama.”.

Marko Mäetamm on õppinud Eesti Kunstiakadeemias graafika ja vabade kunstide erialal ning täiendanud end Rootsi Kuninglikus Kunstikoolis trükitehnoloogiate alal. Ta on esinenud rahvusvahelistel grupinäitustel ja korraldanud arvukalt isikunäitusi. Mäetammele on omistatud Kristjan Raua nimeline preemia, Valgetähe V klassi teenetemärk, Balti Assamblee kunstipreemia, Eesti Vabariigi riiklik kultuuripreemia kahel korral ning ta on olnud Köler Prize’i nominent. Mäetamm töötab vabakutselise kunstnikuna, aastatel  2019–2021 oli ta üks kunstnikupalga saajatest.

Näitusi Toompea lossis korraldab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.

Näitus Toompea lossi kunstisaalis jääb avatuks 17. novembrini. Väljapaneku vaatamiseks tööpäevadel kella 10 – 16-ni on Toompea lossi sisenemisel vaja esitada isikut tõendav dokument.

Avafoto: Marko Mäetamme näitus Toompeal (Riigikogu fotoarhiiv / Erik Peinar)