NordenBladet — Soome leebe kord seoses venelastele viisade andmisega on andnud venelastele võimaluse Soome kaudu välismaale minna. Olukorras, kus pea kõik Vene piirinaabrid on lõpetanud venelastele turismiviisade väljastamise, teeb Soome seda edasi, vahendab Helsingin Sanomat.

Sotsiaalmeedias on välja toodud, kuidas Putini toetajad pääsevad Soome kaudu reisima. Eesti, Läti ja Leedu enam venelastele turismiviisasid ei väljasta. Soome pakub aga venelastele võimalust välismaale pääseda olukorras, kus lennud Venemaalt on teiste riikidega katkenud.

Soome välisministeeriumi info kohaselt pole aga kavas viisapoliitikat muuta. Viisade väljastamisega kaasneb alati ohuhinnang. Viisa taotlemise võimalus aga mingit ohtu ei kujuta. Soome kaitsepolitsei jagab sama arvamust.
Kaitsepolitsei info kohaselt on piiriületajad tavalised venelased. Viisa pole mingi garantii Soome pääsemiseks, lõplik otsus tehakse piiri peal.

Soome püüab viisapoliitikas hoida sama joont teiste Euroopa Liidu riikidega. Muutusi peaks tegema Euroopa Liidus laiemalt.

Euroopa Liidu liikmesriigid saavad aga teha iseseisvaid otsuseid piiriületuse osas. Soome jaoks on venelastele viisade andmise põhjused majanduslikud ja humanitaarsed. Venelased käivad üle piiri ostlemas, samuti on viisaga lihtsam riigist põgeneda, mida paljud venelased on teinud.

Samuti on diplomaatiliste suhete puhul lihtsam, kui otsused tehakse üleval pool.

Schengeni reeglite tõttu pääsevad Vene turistid Soomest ka nendesse riikidesse, kus muidu venelastele viisasid välja ei anta. Samas pole teada, kuidas reisimine venelasi mõjutab. Kui nad Venemaal ei pääse suurele osale infost ligi, võib välismaale sõit olla nende jaoks silmiavav. Samuti võib olla hea see, et soomlaste ja venelaste omavahelised soojad kontaktid säiluvad. Pole midagi halba selles, kui venelased näevad, kuidas vabas ja demokraatlikus maailmas asjad käivad, ütles välisministeeriumi esindaja.

Avafoto: Pexels