NordenBladet — Vene häkkerid korraldasid ulatusliku küberrünnaku Norra vastu ja ähvardasid NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi, kes on endine Norra peaminister. Teenuse katkestamise ehk nn DoS rünnak oli suunatud pankadesse sisenemise keskuse BankID ja tööohutuse ameti Arbeitstilsynet vastu, vahendab Dagbladet.

Avalike teenuste portaal Altinn teatas samuti, et tegevuses on häireid.

Vastutuse võttis rünnaku eest omale Vene häkkerite grupeering KillNet, mis on korraldanud mitmeid Ukraina sõjaga seotud rünnakuid. Telegrami kanalis ähvardas KillNet NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi.

„See kurat võetakse vastutusele iga vene sõduri elu eest. Sama kehtib ka tema pere, lastelaste ja toetajate kohta,” edastas KillNet.

Grupeering väitis, et nende käsutuses on koopia Stoltenbergi passist, aga NATO andis teada, et see väide on alusetu.

KillNet teatas, et kavas on rünnata Norra politseid, tööportaale, migratsiooniametit ja mitmete muude teenuste veebikülgi.
Grupeeringu väitel on rünnak seotud Vene kaevuritele mõeldud toiduainete transpordi keeluga Teravmägedele.

KillNet korraldas eile ja üleeile rünnakuid Leedu asutuste vastu, kuna Leedu on piiranud sanktsioonide all olevate kaupade transiiti Kaliningradi. Enne Leedut rünnati Itaaliat ja Poolat.

Grupeering väidab, et omab kontrolli 4,5 miljoni arvuti ehk botneti üle maailmas. Kui see tõele vastab, on tegemist ühega maailma suurimatest botnet’idest.

Praegu Madriidis viibiv Norra peaminister Jonas Gahr Störe ütles, et rünnak on saadud kontrolli alla ja sel polnud suuremat mõju.