NordenBladet — Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogramm toetab 2022. aasta kevadvoorus esitatud koostööprojekte kokku ligi 180 000 euroga. Toetust saanud projektid keskenduvad rohe- ja digimajandusele, kaasavale sotsiaalsele arengule ning paljudele muudele olulistele ühiskonna arengut käsitlevatele valdkondadele.

Oma projektile sai teiste seas toetust ka Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK). „Esimest korda kuulsime Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) mobiilsusprogrammist PMN-i biomajanduse nõunikult Madis Tilgalt. Kaalusime õppekäiku Põhjamaadesse juba aasta eest, kuid esimesel korral projektini ei jõudnud. Just seetõttu korrastasime aga põhjalikumalt mõtteid, millises valdkonnas ja koosseisus reisist suurem kasu oleks,“ sõnas Kersti Liivorg, KIK-i partnerlussuhete koordinaator.

Ta jätkab: „Kui koostöövaldkond ja huvi on paigas, siis on ka partnerite leidmine lihtne, boonuseks see, kui võõrustajate nimekiri on läbi mõeldud ka võrdlusanalüüsi käigus ning reisil osalejate ring on laiem kui toetust taotlev asutus. KIK-i võtmekliendiks on omavalitsused, seega otsisime asutusi ja ettevõtteid Rootsis, Norras ja Taanis tulevikulinnade ja -asumite edendamisel. Näeme siin uusi väljakutseid Ukraina sõjapõgenikele toetava elukeskkonna loomisel, milles Skandinaavia ning Põhjamaade praktika võiks olla abiks.“

Taotlemisprotsessi kommenteerides meenutab ta, et taotlusankeedi koostamine oli iseenesest lihtne ja mugav: „Mõned tehnilised viperused küll ankeedi täitmisel tekkisid, aga õnneks ei saanud need takistuseks. Kokkuvõttes on väga meeldiv, et meil on võimalus arendada Balti ja Põhjamaade koostööd läbi õppereiside.“

„Aastate jooksul on tuhanded Balti- ja Põhjamaade ametnikud selle programmi raames üksteisega kohtunud, üksteiselt õppinud, kogemusi jaganud ja võrgustikke loonud. Just selles peitubki mobiilsusprogrammi võlu, muutes selle suurepäraseks näiteks Põhja-ja Baltimaade koostöö kasulikkusest,“ sõnas Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund.

Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammile laekus 2022. aasta kevadvooruga 24 taotlust kogusummas 194 539 eurot. Kõige rohkem taotlusi esitati Eestist ja Leedust (vastavalt 10 ja 8 taotlust), Lätist laekus 5 taotlust ning Rootsist esitati 1 taotlus. Kõik Põhjala ja Balti riigid on toetust saanud projektides seejuures küllaltki võrdselt esindatud, sest igas projektis peavad osalema partnerid vähemalt 3 riigist.

Mobiilsusprogrammi toetuste kogusumma on seekord 179 152 eurot, mis jaguneb 23 projekti vahel. Suurim ühele projektile eraldatud toetuse summa on 13 000 eurot, väikseim 1932 eurot. Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi poolt 2022. aasta kevadvoorus toetust saanud koostööprojektides osaleb järgneva aasta jooksul 163 Põhjala ja Balti riikide avaliku sektori töötajat paljudest erinevatest valdkondadest.

Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi eesmärgiks on arendada ja tugevdada koostööd avaliku sektori asutuste vahel ning toetada kogemuste vahetust ja võrgustike koostööd kõigil administratiivsetel tasanditel Põhja- ja Baltimaade piirkonnas, et seeläbi suurendada avaliku sektori töö efektiivsust ning tõsta Põhja- ja Baltimaade piirkonna ülemaailmset konkurentsivõimet.

Programmi järgmine taotlusperiood on 15. august – 31. oktoober 2022

Rohkem teavet Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi kohta

Täpsem statistika 2022 kevadvooru kohta

Loe mobillsusprogrammi kogemuse kohta siit