NordenBladet – Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti 1587 testitulemust, millest 148 osutus positiivseks. 25. aprilli hommikuse seisuga on haiglas 152 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Neist 61 vajab haiglaravi raskeloomulise COVID-19 tõttu, nendest omakorda 35 ehk 57,4% on vaktsineerimata ja 26 ehk 42,6% on lõpetatud vaktsineerimiskuuriga.

Viimase 7 päeva jooksul on 100 000 täielikult vaktsineeritud elaniku kohta haiglasse sattunud keskmiselt 0,5 vaktsineeritud inimest päevas ja 100 000 vaktsineerimata inimese kohta haiglasse sattunud keskmiselt 1,6 vaktsineerimata inimest päevas.

Ööpäeva jooksul avati haiglates 21 uut haigusjuhtu, millest 2 juhul vajasid patsiendid hospitaliseerimist sümptomaatilise COVID-19 tõttu. Viimase seitsme päeva jooksul on haiglaravile lisandunud keskmiselt 6,6 sümptomaatilist COVID-19 patsienti päevas. Suri kaks koroonaviirusega nakatunud inimest: 57-aastane mees ja 102-aastane naine.

Viimase 7 päeva jooksul on 100 000 täielikult vaktsineeritud elaniku kohta nakatunud keskmiselt 20 vaktsineeritud inimest päevas ja 100 000 vaktsineerimata inimese kohta nakatunud keskmiselt 26 vaktsineerimata inimest päevas.

Ööpäeva jooksul manustati 65 vaktsiinidoosi, neist uusi vaktsineerimisi alustati 15. Tänahommikuse seisuga on lisa- või tõhustusdoosi saanud 451 745 inimest. Kogu Eesti elanikkonna hõlmatus kahe vaktsiinidoosiga on 63,5%.

Terviseamet tuletab meelde, et Covid-19 põhjustava koroonaviiruse Sars-CoV-2 leviku vältimiseks tuleb hoolikalt käsi pesta, haigena koju jääda ja kaaskodanikele piisavalt hingamisruumi jätta.

Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt inimesele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui kaks meetrit.

Siseruumides on nõutud kaitsemaski kandmine, mida ei saa enam asendada suu ja nina katmisega salli, krae või muuga. Rangelt soovituslik on kasutada meditsiinilisi või nendega võrdsustatud maske, kuna nende kasutamine tõkestab koroonaviiruse õhu kaudu edasikandumist väga tõhusalt.

Kaubanduses ja teeninduses ja üritustel peavad maskikandmise kohustuse täitmist hakkama jälgima ka teenusepakkujad ja kauplejad, kelle alal või ruumides inimene viibib. Ilma maskita inimesi siseruumides üritusele, müügi- või teenindusalale lubada ei tohi.

Inimesed, kes ei saa maski kanda tervislikel põhjustel, peavad seda arsti vastava otsusega tõendama.

Kaitsemaski kandmine on rangelt soovituslik nii vaktsineeritud ja haiguse läbipõdenud inimestele kui ka lastele alates 12. eluaastast ka kontrollitud üritustel, näiteks teatris, kinos, kontserdil.