NordenBladet — Põhjamaade Ministrite Nõukogu külmutas koostöö Venemaa ja Valgevenega. Otsus tehti vastusena Venemaa sõjalisele rünnakule Ukrainale.

Põhjamaade koostööministrid mõistavad teravalt hukka Venemaa provotseerimata ja ebaseadusliku sissetungi Ukrainasse. Venemaa sõjaline tegevus on rünnak Euroopa julgeoleku olukorra vastu. Põhjamaad seisavad ühiselt Ukraina ja Ukraina rahvaga.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu otsustas seetõttu viivitamatult peatada igasuguse koostöö Venemaa ja Valgevenega. Põhjamaade koostööministrid on otsuse taga ühtsed. See tähendab, et kõik programmid, projektid ja tegevused Venemaal ja Valgevenes on ajutiselt peatatud.

„Venemaa sõjaline rünnak Ukrainale muudab koostöö jätkamise valitsevates oludes täiesti võimatuks. Põhjamaade Ministrite Nõukogu koostöötegevus Venemaal on kestnud alates 1995. aastast. Selle käigus on valminud sadu projekte valdkondades nagu tervishoid, kliima ja keskkond, teadusuuringud, ajakirjandus ja meedia, lisaks on toimunud ka mitmeid Põhjamaade ja Venemaa parlamendiliikmete kohtumisi. Koostöö eesmärk on alati olnud luua piirkonnas usaldust, vastastikust mõistmist ja arengut,“ sõnavad Põhjamaade koostööministrid.

Vaatamata mitmetele tagasilöökidele on Põhjamaade Ministrite Nõukogu suutnud säilitada kontakti Venemaaga seal, kus teistel on see keelatud olnud. Programmid on keskendunud inimeste vahelisele koostööle ja on olnud väärtuslikuks toeks Venemaa kodanikuühiskonnale.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu saadab koos ülejäänud maailma üldsusega selge signaali Venemaa valitsusele. „See avaldus on suunatud Venemaa valitsusele, mitte vene rahvale,“ rõhutavad koostööministrid.

Venemaa koostööprogrammide kohta saad lähemalt lugeda siit.