NordenBladet — 15. jaanuaril 2022 avaneb Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogramm, mille taotluste esitamise tähtaeg on 31. märts 2022. Sel aastal toimub kaks taotlusvooru, teise vooru tähtaeg on 31. oktoober.

Mobiilsusprogramm toetab ametnike ja teiste avaliku sektori töötajate õppevisiite, praktikareise ja võrgustike kohtumisi, aidates sellega kaasa Põhja- ja Baltimaade koostööle ministeeriumide, regionaalsete ametkondade ja kohalike omavalitsuste tasandil. Mobiilsusprogramm katab kuni 60% projekti abikõlblikust eelarvest, mis võib koosneda reisi- ja majutuskuludest ning lähetuse päevarahast.

Marianne Tiigimaa, Riigiprokuratuuri personalitalituse juhataja, käis programmi toel õppereisidel 2021. aasta oktoobris ja novembris. Õppereiside ajal tutvusid riigiprokuratuuri töötajad kahe Põhjamaa – Islandi ja Rootsi – riigiprokuratuuride tööga. „Need külaskäigud andsid projektis osalejatele uusi ideid ja teavet, kuidas igapäevast tööd parendada ja edasi arendada. Põhjamaadega kogemuste vahetamine oli väga innustav, see aitas meil leida igapäevaprobleemidele uuenduslikke lahendusi,“ kommenteeris Marianne Tiigimaa.

Projekti tegevuste eesmärk oli vahetada informatsiooni Põhjamaadega ning luua kolme riigi (Eesti, Islandi ja Soome) vahel koostöösuhteid. „Õppereisidest saadav kasu oli praktiline ning andis meile uusi mõtteid koostöö jätkamiseks. Samuti vastas mobiilsusprogramm projektis osalejate ootustele ning aitas suurepäraselt kaasa Põhja- ja Baltimaade vahelisele koostööle,“ lisas Tiigimaa.

Reklaam:



Liene Jūrmale, Lätis asuva Kuldīga omavalitsuse projektijuht osales õppereisidel 2021. aasta septembris. „Projekti peamine eesmärk oli vahetada oma Rootsis ja Taanis asuvate partneritega teadmisi ja kogemusi avaliku sektori ja kodanikuühiskonna vahelise koostöö osas. Projektis osalenud organisatsioonidel oli suurepärane võimalus õppida juurde parimaid tegutsemisviise, kuidas tuua avalik sektor ja kodanikuaktivistid üksteisele lähemale,“ tutvustas Liene Jūrmale oma projekti.

Külastuste käigus omandasid osalejaid teadmisi, kuidas kommunikeerida paremini Põhja- ja Baltimaade piirkonna aktuaalseid probleeme ja nende osas teadlikkust tõsta – näiteks kuidas julgustada inimesi pealinnapiirkonnast väljaspool asuvatesse linnadesse ja asulatesse elama asuma, kuidas ehitada üles edukas kommunikatsioon omavalitsuse esindajate ja kohalike elanike vahel ning kuidas toetada pikaajalise strateegilise planeerimise abil ärikeskkonda. Jūrmale sõnul paranes programmi tulemusel Põhja-ja Baltimaade vahelise koostöö kvaliteet ning kaasatus ja suurenes vahetatud teadmiste ja kogemuste hulk, mis oli vastastikku kasulik. „Külastused nii Rootsi kui ka Taani olid mõlemad väga viljakad ning edukad ja neis osalesid omavalitsuse mitmed erinevad üksused ja spetsialistid. Võrgustike koostöö paranes näiteks kliimapoliitika, haldusreformide, kultuuri- ja looduspärandi, maastikukaitse ja kliimamuutuste valdkonnas,“ lisas ta.

Programmi koordinaatori, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tartu kontori juhataja Madis Kanarbiku sõnul tasub taotlus esitada kõigil avaliku sektori töötajatel, kes soovivad oma Põhja- ja Baltimaade kolleegidega kokku saada ning uusi ideid, plaane ja kogemusi avastada ning arutada. „Taotlemine ja aruandlus on lihtsad ja kasutajasõbralikud, kõike saab teha veebilehel NB8-Grants.

Programmist rahastuse saamiseks peab projekt hõlmama partnereid vähemalt kolmest riigist: Põhjamaade taotlejad peavad külastama vähemalt kahte Balti riiki ning Balti riikide taotlejad peavad külastama vähemalt kahte Põhjamaad.

Reklaam:



Taotlemine on lihtne

• Elektrooniline taotlussüsteem www.nb8grants.org on avatud alates 15. jaanuarist 2022.
• Palun loe hoolikalt juhiseid ja leia õigeaegselt projektipartnerid.
• Registreeru või logi siss, kui oled juba mobiilsusprogrammi kasutaja, ning alusta taotluse täitmist – pea meeles, et taotlust on võimalik kuni tähtajani järk-järgult täita.
• Ära unusta oma taotlust enne tähtaega – 31. märtsi 2022 – sisse anda!

2021. aasta tulemused

2021. aastal kiideti heaks 30 taotlust Põhja- ja Baltimaadest. Taotluste kogueelarve oli 194 927 €. Mobiilsusprogrammist toetust saanud koostööprojektides osaleb 2021/2022 aastal kokku 164 Põhjala ja Balti riikide avaliku sektori töötajat paljudest erinevatest avaliku sektori valdkondadest.

Kõigi 2021. aastal programmist rahastust saanud projektide päritoluriikide statistilised tulemused on allpool (riigi taga olev number näitab, mitmes projektis riik nii taotleja kui ka partnerina 2021. aastal osales):

Mobiilsusprogrammi aastane eelarve on 250 000 eurot ja seda rahastavad kõik NB8 riigid: Eesti, Island, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Soome ja Taani. Programmi toel soovitakse hõlbustada avaliku sektori tõhusamate töömeetodite ühtlustamist ning eesmärgiks on edendada ja tugevdada Põhja- ja Baltimaade piirkonnas koostööd, mobiilsust, teadmiste vahetust ja koostöövõrkude arendamist avaliku halduse struktuuride vahel. Lisaks on programmi üks eesmärke aidata avalikus sektoris kaasa tõhusamate töömeetodite kasutamisele ja nende ühtlustamisele. Programm toetab üldist eesmärki suurendada piirkonna konkurentsivõimelisust kogu maailmas.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis on Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi sekretariaat.

Kontaktandmed:

Madis Kanarbik, programmi koordinaator
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Telefon: +372 5046570
www.norden.ee