NordenBladet — Reedel, 10. detsembril 2021 tõi Soome välisministeerium Süüriast ära soome ema ja tema neli last. Kõik viis on varem olnud al-Holi (ISIS-e) laagris. Nüüd on Soome võimude kontrolli all.
Soome võimudel on põhiseaduslik kohustus võimalusel kaitsta laagrites olevate soomlaste, eriti laste põhiõigusi. Süüria laagrites olevate laste põhiõigusi saab kaitsta vaid nende tagasi toomisega Soome.

Kõik kuuluvad samasse perekonda. Üks lastest on saanud täisealiseks, noorim on alla 5-aastane. Kõik viis on varem olnud al-Holi laagris. Perekond saadeti koostöös Türgi võimudega Süüriast tagasi Türgi kaudu.

Ainult laste kodumaale toimetamine pole olnud võimalik. Kõigis toimingutes seatakse esikohale lapse huvid.

Alates 2019. aastast on välisministeerium kodumaale toimetanud kokku 35 al-Holi laagris viibinud soomlast, sealhulgas 26 last ja 9 täiskasvanut. Süüria laagrites on endiselt kümmekond soomlast.

Süüria kirdeosas asuvad laagrid kujutavad endast tõsist ja pikaajalist julgeolekuriski. Mida kauem lapsed on laagrites ilma kaitse ja hariduseta, seda keerulisemaks muutub vägivaldse ekstremismi ja radikaliseerumise vastu võitlemine.

Välisministeerium püüab võimalusel kodumaale toimetada laagrites olevad ülejäänud soome lapsed.