NordenBladet — Iisrael keelas koroona uue tüve ohu tõttu sissepääsu kõigile välismaalastele. Iisraelis on seni tuvastatud üks uue tüve Omikroniga nakatumine ja lisaks on 7 kahtlust.

Iisaeli valitsus otsustas keelata välismaalastele sissepääsu alates  pühapäeva keskööst vastu esmaspäeva. Praegu saavad inimesed naasta välismaalt, kaasa arvatud vaktsineeritud Iisraeli kodanikud ainult tingimusel, et on 3 päeva karantiinis, vahendab Jerusalem Post.

Reisijaid testitakse lennujaamas ja pärast seda tuleb teha PCR test kolme päeva pärast. Karantiinist pääseb vaid negatiivse koroonatestiga. Vaktsineerimata Iisraeli kodanikud peavad isolatsioonis olema 7 päeva enne negatiivse testi tegemist.

Need välismaalased, kes on saanud eriloa Iisraeli sisenemiseks, peavad olema pärast tulekut riiklikus karantiinihotellis.

Iisraeli valitsus kandis laupäeval ohtlikku nimekirja 50 Aafrika riiki. Enne Iisraelist lahkumist peavad inimesed kinnitama, et ei lähe nendesse riikidesse. Ilma loata reisimise eest võib saada trahvi 5000 seeklit (1386 eurot).

Ohtlikest riikidest saabunud Iisraeli kodanikud saadetakse kohe karantiinihotelli, kuni on andnud negatiivse testi. Need reisijad, kes on andnud hotellis negatiivse testi, saadetakse nädalaks koju isolatsiooni. Kuni test on positiivne, jäädakse hotelli.

Iisraeli valitsus otsustas, et ohtlikest riikidest saabujaid hakkab jälgima riigi julgeolekuagentuur Shin Bet. Ühtlasi piiras valitsus koroonapassiga isikutel üritustel osalejate hulka 100 inimese pealt 50 inimese peale.

Iisraeli peaminister Naftali Bennett rõhutas, et ainult kolmas vaktsiinidoos kaitseb raske haigestumise eest.  Ta ütles, et need, kes pole kolmandat doosi võtnud riskivad oma tervisega. Selleks, et lapsed saaksid pühade ajal vabalt liikuda, tuleb ka nemad vaktsineerida.

Reedel ütles peaminister Bennett, et riigis võidakse seoses Omikroniga välja kuulutada eriolukord. Suure tõenäosusega on uus tüvi juba Iisraeli jõudnud, nüüd on oluline katkestada kõik nakkuse ahelad. Iisraelis jälitatakse kõiki neid, kes on viimase nädala jooksul Aafrikast saabunud. Arvatavalt on uue tüvega kokku puutunud 800 Iisraeli kodanikku.

Peaminister soovitas Iisraeli kodanikel vältida välismaale reisimist.

Iisraelis tuvastati esimene uue tüve juhtum neljapäeva õhtul isikul, kes oli saabunud Malawist. Laupäeva õhtuse seisuga on uurmisel veel 7 juhtu: neist neli saabusid välismaalt, kolm mitte. Nakkus tuvastati isikul, kes oli täielikult kolme doosiga vaktsineeritud. Ülejäänud juhtumite puhul olid kolm täielikult ehk kolme doosiga vaktsineeritud (Iisraelis tähendab vaktsineeritus kolme doosi) ja ülejäänud neli mitte.

Omikron on väga ohtlik, kuna selle tüve ogavalgus on üle 30 mutatsiooni, ütles Ben Gurioni haigla arstiteaduskonna professor Nadav Davidovitch. Tema sõnul on uus tüvi väga kiiresti levinud Aafrikas, isegi kiiremini kui levis Delta variant. Praeguse info kohaselt põhjustab uus tüvi raskema haigestumise. Enne Omikroni tulekut olid nakatumised Aafrikas languses.

Peaminister Bennet ütles, et Iisrael tegutseb kiiresti, varakult ja jõuliselt, et kaitsta inimeste tervist. Reedel andis peaminister Bennett nõusoleku soetada lisaks 10 miljonit PCR testikomplekti, mis on mõeldud uue tüve tuvastamiseks.

Kahe nädala jooksul paigaldatakse pilootptrojekti raames 100 eelkooli HEPA õhufiltrid. Kui see end õigustab, tehakse sama üle terve Iisraeli.

Samuti jätkatakse Iisraelis koroona proovide võtmist reoveest, et tuvastada varakult nakatumise koldeid. Ühtlasi soetatakse Pfizeri suukaudseid koroonaravimeid, mis on andnud häid tulemusi.

Iisraeli terviseametnikud on rõhutanud, et isegi kui vaktsiinid uue variandi puhul ei tööta, tasub end ikkagi vaktsineerida, seda ka kolmanda doosiga.

Avafoto: Iisrael, Tel Aviv. NordenBladet /Helena-Reet Ennet

Vaata ka:
Omikron on jõudnud mitmele poole Euroopasse, Taanis kahtlustatakse uut varianti kahel isikul