NordenBladet — Koroonapassi küsimine asutuse jõulupeol võib olla hea idee, aga sellega riskitakse seadust rikkuda. Lõuna-Soome piirkondliku valitsusasutuse (avi) peainspektor Oona Mölsä ütles, et tööandja ei tohi koroonapassi küsida, seda isegi mitte asutuse jõulupeal, vahendab Helsingin Sanomat.

Tööseadusandlus näeb ette, et tööandja ei tohi töötajalt koroonapassi küsida. Koroonapassi saab praegu küsida ainult kahel puhul: piiriületusel ja siis, kui tahetakse vältida kehtivaid piiranguid.

Seadus ei võimalda, et mõni ettevõte, ühing või asutus küsib ürituse ajal koroonapassi. Erandiks on need üritused, millele on kehtestatud piirangud. Praegu piiratakse 12 piirkonnas söögikohtade tegevust. Lisaks kehtivad mõnes piirkonnas üritustele piirangud.

See tähendab, et kui asutuse jõulupidu toimub mingis söögikohas, siis on söögikohal õigus piirangute vältimiseks küsida koroonapassi.

Ürituste korraldajad vastutavad selle eest, et need vastaksid seadusele ja seal ei rikutaks võrdõiguslikkuse ja andmekaitse põhimõtteid.

Sügisel testiti koroonapassi ka olukordades, kus piiranguid polnud. Seal oli aga see erinevus, et inimesed said passi näidata vabatahtlikult, sisse pääses ka ilma passita.
Küll aga on lubatud soovitada, et inimestel oleks kaasas koroonapass.

Aga muude erapidude kohta võrdõiguslikkuse nõuded ei käi ehk siis erapidudel võib põhimõtteliselt peo korraldaja passi küsida. Aga neilgi pidudel on parem passi lihtsalt soovitada, kuna tegemist on inimeste delikaatsete isikuandmetega. Samas on teatud erapidusid, mille puhul tuleb täita võrdõiguslikkuse seaduse nõudeid.

Loe ka:

PROGNOOS: Soome viies koroona-laine saavutab haripunkti jõulude ajal, tulevad piirangud
Helsingis on kõige enam koroonat ida- ja kaguosas