NordenBladet — Soomes prognoositakse viiendat koroona-lainet jõulude ajaks ja hullema ärahoidmiseks on kavas kehtestada täiendavad piirangud. Viimastel päevadel on Soomes registreeritud suurimad nakatumiste numbrid kogu pandeemia aja jooksul – neljapäeval lisandus 1259 ja reedel 1191 uut juhtu, vahendab Ilta-Sanomat.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS nakkushaiguste peaarst Asko Järvinen ütles, et nakatumiste kasv jätkub veel järgmise mitme nädala jooksul. „Tõus kestab arvatavasti veel kuu aega,” ütles Järvinen.

See tähendab, et koroona viienda laine tipp langeb jõulude ajale. Järvineni sõnul lohutab see, et kui teatud tipp on saavutatud, siis hakkab tase langema. Uue laine langus algab jõulude ajal.

Küsimusele, et kui praegu on nakatumiste tase 1200 ringis, siis milline on see kuu aja pärast Järvinen konkreetset vastust ei andnud, aga ta ütles, et kõik sõltub sellest, kuidas teste tehakse. Näiteks praegu ei testita eriti kahe doosiga vaktsineeritud kergete haigusnähtudega inimesi.

Küsimusele, et kas pole üllatav, et Soomes on saavutatud rekordiline vaktsineerituse tase, aga nakatumiste tase on samuti rekordiline vastas Järvinen, et teda see ei üllata. Kõigi pandeemiate puhul on iga järgnev laine üha võimsam. Osalt on põhjus selles, et inimeste kartus haiguse ees väheneb, mis väljendub üldises käitumises.

Lisaks on viirus muutunud palju nakkavamaks ja nakatuvad ka vaktsineeritud inimesed – ehk vaktsineerimine ei kaitse nakatumise eest. Lisaks on tegemist ajaga, mil hingamisteede nakkused levivad, ütles Järvinen.

Järvinen samas märgib, et Soomes on nakatumiste tase suhteliselt madal. Ta rõhutas, et vaktsineeritud inimesed põevad haigust üldiselt kergemalt. Järvinen ütles, et ei näe vajadust kolmandate doosise järele, kuna kaks vaktsiinidoosi annavad piisavalt hea kaitse raske haigestumise vastu.

Järvinen ütles, et vaktsiinidega pole võimalik viiruse levikut peatada. Näiteks Kanadas on uuringutega kindlaks tehtud, et vaktsiin ei kaitse nakatumise eest. Põhjuseks on asjaolu, et inimese limaskestadele on praktiliselt võimatu luua kaitset hingamisteede nakkuste vastu.

Järvineni sõnul on praegu näha, et kolmas doos ei anna mingit erilist lisakaitset koroona vastu. Sellega ilmselt saadakse nakatumiste arv mõneks ajaks alla, kuni vaktsiini mõju hääbub paari kuu jooksul.

Järvinen pidas tõenäoliseks, et ka Soomes kehtestatakse teatud piirangud nakkuse leviku piiramiseks, nii nagu see toimub praegu Kesk-Euroopas. Praegu on Soomes haiglates 70 protsenti koroonapatsientidest vaktsineerimata, intensiivis on pea kõik patsiendid vaktsineerimata.

Järvinen ütles, et sel aastal eakad inimesed end enam isoleerima ei pea, eriti kui on kahe või kolme doosiga vaktsineeritud. Siis piisab tavapärasest ettevaatlikkusest ja isikliku hügieeni meetmetest nagu kätepesu ja vajadusel ka näomaski kandmine. Ning lisaks ka see, et kui on haigusnähud, siis jäädakse koju põdema.

Loe ka:
Helsingis on kõige enam koroonat ida- ja kaguosas
Soome: Tööandja ei tohi asutuse jõulupidudel töötajatelt koroonapassi nõuda