NordenBladet — Lisaõppekogunemisel Okas 21 osalevad kaitseväelased koostöös Kaitseliidu ning politsei- ja piirivalveüksustega alustasid täna piiritõkete rajamisega Kirde ja Kagu-Eestis.

„Kohal on kaitseliitlased ja reservväelased, kes teavad mida nad teevad,“ ütles täna Narvas töödega tutvunud kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem. „See on ülitähtis, et kõik mehed ja naised kohale tuleksid, sellega me näitame võimalikule agressorile, et see läheb neile kalliks maksma,“ lisas ta õppekogunemise Okas olulisuse kohta.

Alanud töödega käis Narvas tutvumas ka peaminister Kaja Kallas, kes kuulas kaitseväe juhataja ülevaadet lisaõppekogunemisest Okas 21 ning sai piiril töid teostavate reservväelaste ja kaitseliitlaste käest nende seniste kogemuste kohta arvamust küsida.

„Esmamuljed on väga positiivsed. Seda õppust on mitmel põhjusel vaja, kui me vaatame mis Valgevene piiril toimub, tekitab see ärevust,“ ütles peaminister Kaja Kallas, lisades, et kuigi Eesti piiridele praegu otsest ohtu ei ole, peame ka meie olema valmis vajadusel piiri tugevdama.

Kaitseliidupoolt toetatud kaitseväe üksused tegutsevad piiril tihedas koostöös politsei- ja piirivalveametnikega, kelle ülesandeks on jälgida, et piiritõkked saaksid õigesse kohta ja selle käigus ei rikutaks riigipiiril kehtivaid reegleid.

„Koostöö ja kommunikatsiooni koha pealt olen väga rahul. Tempo on hea, oleme ajagraafikus,“ ütles Ida prefektuuri piirivalve büroo juht Urmas Elmi seniste tööde käigu kohta.

Valitsus otsustas kolmapäeval kutsuda 1684 reservväelast lisaõppekogunemisele Okas 2021. Kaitseväe juhataja ettepanekul kutsuti lisaõppekogunemisele 17. ja 27. pioneeripataljoni ja 191. ning 291. luurekompanii koosseisu arvatud reservväelased.

Lisaõppekogunemise Okas 21 eesmärk on lahinguvalmiduse kontrollimine. Lisaks harjutatakse koostööd politsei- ja piirivalveametiga, keda toetatakse ajutise piiritara rajamisel. Vahetu julgeolekuoht Eestile puudub, lisaõppekogunemine on harjutava iseloomuga ja eelnevalt planeeritud.

Avafoto: Lisaõppekogunemine Okas 2021.17-21.11.2021 / Peaministri visiit. 20.11.21 (Mil.ee/ Kevin Orujärv)