NordenBladet — Tõnu Aare vennapoeg andis Facebookis teada, et nad on teinud ravimiametile päringu, et välja selgitada, kas teine koroonaviiruse vaktsiinisüst võis muusiku surmale kaasa aidata.

Tõnu Aare lähedased otsustasid anda tema surma asjaga seoses ametliku käigu ning tegid seoses vaktsineerimisega järelpärimise ravimiametile ja ravimiameti ravimiohutuse osakonnale. Tõnu Aare suri Soomes, aga vaktsineerimine toimus Eestis.

Järgneb ravimiametile edastatud avalduse tekst:
Tõnu Aare lähedastena soovime teada saada:

1) Kas muusik Tõnu Aare (kodanikunimega Tony Aare, sündinud 25.07.1953, surnud 21.07.2021) vaktsineerimine COVID-19 vastu oli põhjalikult läbikaalutletud otsus ning kas teise Pfizeri süsti järel saabunud püsiv jõuetuse tunne võis tekkida vaktsineerimise tulemusel?
2) Kas oleks mõistlik vaktsineerimisele kutsuvatele tele-, raadio- ja trükireklaamidele lisada hoiatus, et enne kasutamist tuleks põhjalikult konsuleerida pere- ja eriarstiga?

Alla on kirjutanud:
Arja Tuulikki Aare, Tõnu Aare abikaasa
Mart Aare, Tõnu Aare vend
Martin Aare, Tõnu Aare vennapoeg (kirjanikunimega Jaak Leer)

Olukord aga siiski päris nii must-valge pole. Eesti Ekspress kirjutas 22. juuli, et Tõnu Aare (68) tervis oli enne teist süsti juba pikalt halb.

Kohe pärast menuansambli Apelsin asutajaliikme Tõnu Aare surma hakkasid levima jutud, et Aare suri koroonavaktsiini tõttu. Ekspress suhtles tema pere ning ekspertidega, mille järel saab öelda, et vaktsiini ja surma vahel pole kinnitatud põhjuslikku seost. Kuid tähelepanu väärivaid ja õpetlikke asjaolusid on juhtunus küll.

Laupäeval, 10. juunil läks Tõnu Aare tegema teist vaktsiinisüsti. 67aastasena kuulus ta vanuserühma, keda kutsusid süsti saama perearstid. Nii sai ta teise sutsugi perearsti juures. Enesetunne ei olnud pärast seda hea. Sümptomid nagu paljudel teistelgi: väsimus, rammestus, loidus.

Ainult et esimesel õhtul tekkinud kehv enesetunne ei läinud ega läinud ära.

Tõnu tunnistas ka ise, et enesetunne on sant. Ta magas palju.

Päev enne surma sõitis Tõnu naisega Soome, vaktsiinipass taskus. Tema naine on soomlanna. Nad plaanisid koos naise lapselastega Eestisse naasta. Pere veel imestas, kust mees retkeks jaksu leidis.

Reis kurnas Tõnu niivõrd, et muusik magas 15 tundi jutti.

Paraku ei parandanud see enesetunnet. Ta suri 21. juulil – kümme päeva pärast teise vaktsiinisüsti saamist.

„Surma ööl tõusis ta korraks istukile ja siis lahkus siit ilmast,“ sõnab Martin.

________________________________

Tõnu Aare (25. juulil 1953 – 21. juuli 2021) oli eesti muusik.

Ta oli ansambli Apelsin asutaja ja juhtfiguur. Ta mängis ka ansamblis Ornament kitarri (pärast Andres Põldrood).

Vaata ka: