NordenBladet — Sel aastal sai Põhja-ja Baltimaade MTÜde koostööprogrammi kaudu toetust kaheksa projekti, kogusummas 75000 eurot. Mittetulundusühendused plaanivad koostöös Põhjamaadega uurida lähemalt riigihangete probleeme, suurendada noorte kaasamist ühiskonnas, tutvustada jätkusuutliku arengu eesmärke, sotsialiseerida erivajadustega inimesi ja suurendada teadlikkust soolise võrdõiguslikkuse kohta.

„Projektide üldine tase oli väga kõrge ja toetust küsiti palju rohkem kui programmi eelarve võimaldas. Seetõttu ei olnud mitmel juhul võimalik maksimumsummat välja anda. Loodetavasti leitakse lisatoetust muudest allikatest, et tegevused täies mahus ellu viia,“ ütles Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse nõunik Merle Kuusk.

Toetust saanud mittetulundusühingute projektid on väga eripalgelised. Näiteks soovib MTÜ Ausamad Riigihanked uurida Eesti riigihangete probleemvaldkondi, mis võimaldavad omavoli ja korruptsiooni, ning võrrelda, kuidas neid probleeme Põhjamaades käsitletakse. Narvas plaanib MTÜ Vita Tiim koguda ja jagada lugusid Balti ja Põhjamaade noortelt selle kohta, kuidas nad on oma kogukonnas positiivseid muutusi esile kutsunud. Ka MTÜ Peace Action Community keskendub noortele. Neil on kavas suurendada teadlikkust ühiskonnas ja vahetada kogemusi noorte kaasamisest ja osalemisest noorte, rahu ja julgeoleku (YPS) teemades Põhja- ja Baltimaades.

Arengukoostöö Ümarlaua projekt keskendub jätkusuutliku arengu eesmärkide ja ringmajanduse tutvustamisele ning Sillamäel teeb Sillamäe Lastekaitse Ühing tööd selle nimel, et suurendada haavatavate rühmadega töötavate inimeste teadmisi säästva arengu eesmärkide kohta, innustada neid muutuseid tegema ja püüdlema oma igapäevaelus rohelisema ja säästvama eluviisi poole. Eesti Puuetega Naiste Ühenduste Liit jätkab erivajadustega inimestele purjetamise ja aastaringsete koolitusmoodulite ja töötubadega projektiga, millega kaasnev füüsiline ja vaimne pingutus ning kogemused aitavad puuetega inimestel paremini sotsialiseeruda.

MTÜ Oma Tuba korraldatav Tallinna Feministlik Foorum, mis toimub 2. kuni 5. november 2021, kutsub Eestist, Islandilt ja Rootsist kokku inimesed, kes hoolivad soolisest võrdõiguslikkusest ning naiste ja vähemuste õigustest. Foorumi eesmärk on anda neile võimalus suhelda ja oma teadmiseid ning parimaid tegutsemisviise jagada. Tartus MTÜ Rahvusvahelise Maja algatatud projekt toob kokku Baltimaade ja Taani vabaühendused, kes kasutavad kunsti oma töös kogukondadega või soovivad seda tulevikus teha – näiteks rände ja kaasatuse, soorollide ja -stereotüüpide ning keskkonna teemadel. Eesmärk on vahetada kogemusi ja häid ning toimivaid näiteid, õppida tundma uusi meetodeid erinevatest kunstivaldkondadest (füüsiline teater, muusika, kujutav kunst, tants) ja analüüsida nende kasutusvõimalusi.

Põhja- ja Baltimaade MTÜ-de koostööprogramm on suunatud Eestis registreeritud mittetulundusühingutele või sihtasutustele, kes tegutsevad avalikes huvides ja ei ole riigi ega kohaliku omavalitsuse, erakonna, äriühingu(te) või nende liidu, või ametiühingu valitseva mõju all. Programm on mõeldud kodanikuühiskonna tugevdamiseks ja ühiskonna sidususe suurendamiseks Põhja- ja Baltimaades. Projekti rahastusotsuse langetab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti kontori direktor, tuginedes taotluste üldisele kvaliteedile, taotluse prioriteetidele vastavusele, ja toetusprogrammi nõuetele.