NordenBladet — 15. mail korraldab Narva Muuseum koostöös Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusega Eestis Kreenholmi manufaktuuri asutaja ja töösturi Ludwig Knoopi 200. juubelile (1821–1894) pühendatud veebikonverentsi.

Kreenholmi tööstusimpeeriumi ja -asula rajaja Ludwig Knoopi 200. sünnipäeval toimub Kreenholmi teemaline veebikonverents, mis hõlmab nii Knoopi elulugu, manufaktuuri asutamise ajalugu kui ka Kreenholmi olevikku ja tulevikuvisiooni. Huvilistele üle kogu maailma avaneb suurepärane võimalus osaleda konverentsil virtuaalselt.

Konverentsi esinejate hulgas on Narva Muuseumi teadurid, Kreenholmi omanikfirma Narva Gate tegevjuht Jaanus Mikk ja ka Knoopi järeltulija Helena Knoop. Oma kogemusi jagavad ka kahe Rootsi Norrköpingu linna muuseumi esindajad. Töötajate Muuseumi direktor Niklas Cserhalmi ja Norrköpingu linna muuseumi direktor Maria Jönsson jutustavad, kuidas endisest suurest tekstiilitööstusest sai uus ja kaasaegne linnarajoon, kus asuvad muuseumid, konverentsikeskus ja kontserdisaal, pargid ja mänguväljakud.

„Norrköpingut on hea aluseks võtta ka Kreenholmi tulevikuvisiooni välja töötamisel. Mitmeid Põhjamaades asuvaid endiseid tekstiilitööstuseid kasutatakse loomemajanduse ja turismi valdkondade arendamiseks, mis omakorda loob uusi töökohti ja parandab linna mainet,“ sõnas Jevgeni Timoštšuk, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Narva esinduse programmi koordinaator.

Konverentsi teises osas ootab osalejaid Kreenholmi teemaline arutelu.

Konverentsi kuupäev pole juhuslikult valitud. 15. mail 2021. aastal täitub 200 aastat Ludwig Knoopi sünnist. Knoop oli oma aja üks suurimaid Vene impeeriumi ettevõtjaid ja mängis olulist rolli mitte ainult Narva, vaid ka kogu Eesti elus. Tekstiilitööstur Knoop ostis 1856. aastal Kreenholmi saare, kuhu rajatud tekstiilivabrikust sai mõne aastaga kogu Euroopa üks suuremaid tekstiiliettevõtteid. Manufaktuuri töötajatele ehitati „linn linnas“, terve rajoon, mille unikaalne arhitektuur on pärit 19.-20. sajandi vahetusest. Tänapäeval on hakatud Kreenholmi olemust ja tulevikku ümber mõtestama, on sündinud manufaktuuri taaselustamise plaanid ning mõne projektiga on juba alustatud.

Lisaks veebikonverentsile avatakse 13. mail Joala tänaval näitus „Knoop 200”, mis jääb avatuks oktoobrini. Näitus asub kõnnitee kõrval Joala tänaval, mida võib kahtlemata nimetada Kreenholmi elurajooni pärliks. Tänaval jalutades saavad linna elanikud ja külalised tutvuda Kreenholmi manufaktuuri ajaloo ja selle asutaja elulooga.

Konverentsi saab jälgida 15. mail algusega kl 11:00 Narva Muuseumi Facebooki lehel.
https://www.facebook.com/narvamuuseum