NordenBladet – Esmaspäeval aegub suur hulk kohtutäiturite menetluses olevaid võlgasid, mida on menetletud aastast 2001. Märtsi keskpaiga andmete kohaselt oli taolisi võlgu suurusjärgus 85 000, mille kogusumma ulatub kümnetesse miljonitesse eurodesse.

Selle aasta 1. aprillist hakkas kehtima seadusemuudatus, mille kohaselt saab võlgnik taotleda aegumist, kui kohtulahendist on möödunud kümme aastat. Võlgnikul tuleb selleks esitada avaldus kohtutäiturile või kohtule. Avalduse esitamine on tasuline ja tuleb maksta ka pool kohtutäituri tasust.

Aegumist võib taotleda näiteks tasumata arvete, kahju hüvitamise nõuete ja ka elatisnõuete kohta. Avalduse esitamine ei tähenda automaatselt võlast vabanemist, selleks on vaja ka võla sissenõudja nõusolekut.

Justiitsministeerium täpsustas, et lapse elatise täitmise nõude aegumistähtaeg on kümme aastat iga üksiku kohustuse jaoks. Kohtuotsuses kindlaksmääratud elatise täitmise nõude aegumistähtaeg hakkab kulgema kohtulahendi täitmisele esitamise kalendriaasta lõppemisest.

Iga üksiku elatismakse osas, mis muutub sissenõutavaks pärast kohtuotsuse jõustumist, hakkab aegumistähtaeg kulgema selle kalendriaasta lõppemisest, millal vastav elatismakse muutus sissenõutavaks.

Lisaks tuleb silmas pidada, et laste nõuete aegumine vanemate vastu, sh selliste nõuete täitmise aegumine on peatunud kuni lapse täisealiseks saamiseni.

Kui võlgnik menetluse lõpetamist ei taotle, jääb võlgnevus ka edaspidi täituri poolt sissenõutavaks.