NordenBladet — Terviseameti peadirektor Üllar Lanno allkirjastas korralduse, millega täpsustatakse Eestisse sisenejate piirületaja deklaratsiooni esitamise tingimusi. Deklaratsiooni eesmärk on COVID-19 leviku tõkestamine ning inimeste informeerimine neile kehtivatest õigustest ja kohustustest. Piiriületajate reisimise ja testide andmete analüüs on vajalik viiruse SARS-CoV-2 uute muteerunud tüvede ja nende päritolu tuvastamiseks. Täpsustatud deklaratsioonide alusel paraneb andmete usaldusväärsus ja kvaliteet.

Piiriületaja peab riigipiiri ületamisel esitama Terviseametile isikuandmed ja kontaktinfo, temaga koos reisinud alaealiste laste andmed ja reisimisega seotud informatsiooni. Muu hulgas tuleb kirja panna riik, kust Eestisse saabuti, saabumise kuupäev ning riigid, mida reisi jooksul läbiti, sealhulgas riigid, kus toimusid vahemaandumised või ümberistumised.

Deklaratsiooni saab esitada paberkandjal või elektrooniliselt. Terviseameti iseteeninduse keskkond on kättesaadav veebilehelt iseteenindus.terviseamet.ee. Väljatrükitava ankeedi saab lehelt www.kriis.ee. Läbipõdenud, vaktsineeritud ja teised isikud, kellele Vabariigi Valitsuse korralduse kohaselt liikumispiirangud ei kohaldu, ei pea deklaratsiooni esitama, kui neil on selle kohta esitada tõendid.

Kui deklaratsiooni esitamise kohustusega piiriületaja keeldub deklaratsiooni täitmisest, võidakse kohaldada sunniraha. Terviseamet loodab, et kõik, kellel on deklaratsiooni esitamise kohustus, seda kohustust ka täidavad. Üksnes nii saab Terviseamet aidata kaasa igaühe tervise ohutuse ja turvalisuse tagamisele.

Korraldus jõustub alates 5. aprillist 2021 ja kehtib hädaolukorra lõpuni.