NordenBladet — 31. märtsil algusega kell 17 toimub Tallinna Ülikooli SOGOLAS Global Forum algatuse raames avalik webinar, mille peateemaks on Ameerika demokraatia hetkeseis ja selle väljakutsed hiljutiste sündmuste valguses. Webinari peakõnelejaks on Columbia Ülikooli (USA) professor Nadia Urbinati.

Kapitooliumi ründamine Washingtonis on sümboolse tähtsusega sündmus, mis näitab, kui habras on demokraatia Läänemaailmas ning eriti Ameerika Ühendriikides. Vihaste valgete meeste mass ründas hooneid, mis esindavad USA demokraatlikku valitsust.

Esimest korda lehvitati USA Senati saalis Konföderatsiooni lippu, ehk siis USA kodusõjas USAst lahkulöömist pooldanud lõunaosariikide Konföderatsiooni lippu. Sellega taheti justkui näidata, et ajalugu saab kuidagi tagasi pöörata. Kodanikuõigused, võrdsus, demokraatlik arutelu, kõik see langes rünnaku alla. Võib tunda kiusatust tõlgendada seda juhusliku irratsionaalse vihahoona, mille tekitasid ennekõike ärritusest tingitud tunded ja vajadused, mitte sügav sotsiaalne rahulolematus liberaalse poliitilise režiimiga. Võib mõelda, et see on segadus, mille korraldasid paar fanaatikut või hullu, kes juhuslikult suutsid tõmmata kaasa ka tavalisi kodanikke, kes ei olnud rahul presidendivalimiste tulemustega. Kuid üldine mulje on, et me seisame silmitsi millegi uuega – suhteliselt laialt levinud vastupanuga demokraatlikule ratsionalismile. Taoline vastupanu leiab tõepoolest vaikselt aset Läänemaailma eri osades. Inimesed ei oska endale olemasolevas demokraatlikus süsteemis kohta leida. On võimalik, et selle süsteemi püsivaks probleemiks on lubaduste ja kodanike ootuste täitmata jätmine. Oluliste otsuste tegemine on üha enam kodanike kontrolli alt ära võetud ning üle antud liiga kaugetele või liiga laialivalguvatele esinduskogudele, või siis reguleerivatele ametkondadele, millel puudub konkreetne legitiimsus kodanikke esindada. See on näiteks olnud majanduse neoliberaalse juhtimise aluseks olevaks strateegiaks. Lisaks on sotsiaalne ebavõrdsus paljudes riikides märkimisväärselt kasvanud vaatamata sellele, et neid valitsetakse demokraatlike esindusinstitutsioonide kaudu.

Aga kui palju ebavõrdsust suudab demokraatia taluda, enne kui oligarhiaks muutub? Kui palju identiteediga seotud pluralismi suudab riik taluda, enne kui laguneb? Kui palju ebatõde ja kui palju valet sobib kokku demokraatlikult juhitav olla sooviva kodanikuühiskonna nõuetekohase toimimisega? Kuivõrd saab sotsiaalmeedia asendada inimeste vahelist suhtlemist ja avalikku arutelu ilma, et avalikust ruumist saaks viletsalt ja kergesti manipuleeritav areen libauudiste loojatele ja vihakõnelejatele? Kõiki neid küsimusi soovime arutada professor Nadia Urbinati seminaril. Seminaril on veel lisaks kommenteerimas professor Rein Müllerson (Tallinna Ülikool), professor William E. Scheuerman (Indiana University Bloomington) ning USA poliitika, demokraatia ja küberturvalisuse ekspert Liisa Past.

Seminar toimub Zoomi vahendusel. Zoomi link webinarile.

Seminari töökeel on inglise keel.

Lisainfo seminari kohta:

Sündmus TLÜ veebis: https://www.tlu.ee/yti/sundmused/sogolas-global-forum-seminar-stripes-scars-no-stars-democracy-america-today