NordenBladet — Riigikogu rahanduskomisjon tegi ettepaneku maksta haigushüvitist alates teisest haiguspäevast. Komisjoni esimehe Aivar Koka sõnul aitaks muudatus pidurdada koroonaviiruse levikut ja seega ka pikaajalist mõju majandusele.

Koka sõnul loob rahanduskomisjoni ettepanek sotsiaalkomisjonile võimalused haigushüvitise senisest varasemaks väljamaksmiseks. „Koroonaviiruse leviku pidurdamiseks on oluline, et inimesed ei läheks tööle haigusnähtudega. Seetõttu tegime ettepaneku, et ajutiselt makstakse haigushüvitist alates teisest tööpäevast. See muudatus võimaldab haigusnähtudega isikutel koju jääda ilma enda ja oma pere toimetulekut ohtu seadmata.“Kokk rõhutas, et ettepanekuga on nõus kõik tööjõuturu osapooled. „Lähtusime enda ettepanekus tööandjate ja ametiühingute vahel saavutatud ühisest arusaamast. Oluline on, et tööandjate ja maksumaksjate õlgadele ei jääks pikaajaliselt liiga suurt koormat. Seetõttu on muudatus esialgu plaanitud kehtima 1. jaanuarist kuni 30. aprillini.“ Ta lisas, et sõltuvalt koroonaviiruse levikust peab ka edaspidi olema valmisolek teha kiireloomulisi muudatusi erinevates seadustes.

Esmaspäevasel Riigikogu rahanduskomisjoni istungil viidi järgmise aasta riigieelarve seaduse eelnõu kolmandaks lugemiseks sisse muudatus, mille kohaselt eraldatakse valitsuse reservfondist 2,5 miljonit eurot haigushüvitise maksmiseks alates teisest haiguspäevast, mis on lisaks haigekassa eelarvest ettenähtud 2,5 miljon eurole. Seega on kokku haigushüvitiste maksmiseks ette nähtud tuleva aasta eelarvest 5 miljonit eurot. 2021. riigieelarve seaduse eelnõu kolmas lugemine on kavandatud 9. detsembri täiskogu istungile.

 

Allikas: Eesti Riigikogu