NordenBladet — Täna, 21. novembril on Eesti Põhja-Balti koostöö NB8 eesistujamaana kutsunud kokku Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Islandi ja Taani noored, et rahvusvahelises koostöös ideeloomepäeval Empowering Youth: Green Together roheideid arendada.

Ideloomepäev leiab aset hübriidüritusena – kaheksa rahvusvahelist meeskonda nuputavad (hajutatult ja maskides) roheideid Tallinnas Kai Kunstikeskuses ja ülejäänud 150 noort löövad kaasa virtuaalselt. Ühtekokku osaleb ligi 300 noort.

Ideeloomepäeva patrooni peaminister Jüri Ratase sõnul on kliimaneutraalsuse saavutamiseks vaja nii kõikide riikide kui ka iga inimese pingutusi. „Loodan, et saame nii mõnegi noorte rahvusvahelises koostöös sündiva ideelahenduse peagi kasutusele võtta ning see aitab kliimamuutusi pidurdada.“

Ürituse ühe peakorraldaja Garage48 projektijuhi Merit Vislapu sõnul on noorte välja pakutud ideed kvaliteetsed ja küpsed. „Üritusele registreerunud noored on keskkonnaprobleemidest teadlikud ning tänu sellele välja mõelnud ideed, mis tõepoolest lahendavad mitmeid kitsaskohti,“ lausus Vislapu.

Näiteks soovivad noored rajada avalikke kasvuhooneid, teha Chrome’i laienduse taaskasutuse kohta leviva väärinfo eemaldamiseks, avada plastipanga tavainimestele plastiku kogumise eest maksmiseks, luua rakenduse iganädalase ülesandega oma ökoloogilise jalajälje vähendamiseks, avada koha toiduülejääkide odavalt ostmiseks ning rajada väikesed piirkondlikud tehased elanike prügikastijäätmetest biokütuse või elektri tootmiseks.

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri Kristi Klaasi sõnul on mure kliima pärast toonud noored tänavatele meelt avaldama, kuid ministeeriumil on soov leida viise, kuidas noori aina enam aktiivselt ka lahenduste leidmisesse kaasata. „Soovime, et noored saaksid reaalselt midagi kliimamuutuste pidurdamiseks ära teha ning rahvusvahelisel ideeloomepäeval saavadki nad välja pakkuda uudseid omapoolseid lahendusi koostöös Põhja- ja Baltimaade keskkonna- ja kliimaekspertidega,“ lausus Klaas.

Üritus toimub Eesti eestvedamisel esmakordselt ning loodetavasti saab sellest traditsioon, mille korraldamise saab tuleval aastal üle võtta järgmine NB8 eesistuja. Eesti on ennast juba varasemalt tõestanud väga eduka digiürituste korraldajana ning ka see rahvusvaheline ideeloomepäev toimub virtuaalselt. Koostööpartneritena on kaasatud Garage48 ja Cleantech ForEst, kellel mõlemal on aastatepikkune kogemus innovatiivsete ürituste korraldamisel ning noorte kaasamisel.

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ehk NB8 on alates 1992. aastast toonud ühe laua taha kokku viis Põhjamaad ja kolm Baltimaad – Soome, Rootsi, Norra, Island, Taani, Eesti, Läti ja Leedu -, et mitteametlikus õhkkonnas arutada nii regionaalselt kui rahvusvaheliselt olulistel aktuaalsetel teemadel. 2000. aastal otsustati Eesti tollase välisministri Toomas Hendrik Ilvese initsiatiivil, et seda koostööformaati hakatakse tähistama ühtsust väljendava nimetusega Nordic-Baltic Eight (NB8).

Rahvusvaheline roheideede konkurss korraldatakse õhusõiduki käitajate lubatud heitkoguste ühikute enampakkumise tulu vahenditest.

Üritus toimub kell 8:30-20:40. Intervjuusid on võimalik võtta lõuna ajal kell 13:00-13:45. Võitjad kuulutatakse välja kell 20. Üritusest lähemalt: https://garage48.org/events/greentogether