NordenBladet — Eesti toob Põhja-Balti koostöö NB8 eesistujamaana kokku kaheksa riigi noored rahvusvahelises koostöös roheideid arendama. 21. novembril aset leidval ideeloomepäeval Empowering Youth: Green Together otsivad Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Islandi ja Taani noored ühiselt keskkonnaprobleemidele lahendusi.

Ideeloomepäeva patrooni peaminister Jüri Ratase sõnul on kliimamuutuste mõju leevendamiseks tarvilik leida uusi lahendusi paljudes valdkondades, et jätta tulevastele põlvkondadele elamisväärne koduplaneet.

„Kliimaneutraalsuse saavutamiseks on vaja nii kõikide riikide kui ka iga inimese pingutusi. Kindlasti tuleb lahenduste otsimisse kaasata noori, kes kliimamuutuste pärast kõige rohkem muret tunnevad ja kelle tulevikku meie tänased otsused kujundavad.“

„Loodan, et saame nii mõnegi noorte rahvusvahelises koostöös sündiva ideelahenduse peagi kasutusele võtta ning see aitab kliimamuutusi  pidurdada. Julgustan noori aktiivselt kaasa lööma.“

Keskkonnaministeeriumi asekantsleri Kristi Klaasi sõnul on mure kliima pärast toonud noored tänavatele meelt avaldama, kuid ministeeriumil on soov leida viise, kuidas noori aina enam aktiivselt ka lahenduste leidmisesse kaasata.

„Soovime, et noored saaksid reaalselt midagi kliimamuutuste pidurdamiseks ära teha ning rahvusvahelisel ideeloomepäeval kutsumegi neid avastama ja välja pakkuma uudseid omapoolseid lahendusi koostöös Põhja- ja Baltimaade keskkonna- ja kliimaekspertidega,“ lausus Klaas.

Rahvusvahelisel roheideede konkursil oodatakse noortelt uuenduslikke lahendusi tarbimise vähendamiseks, jätkusuutlike toidusüsteemide arendamiseks ning ringmajanduse ja säästliku liikuvuse edendamiseks.

„Toetame roheinnovatsiooni, sest kliimamuutuste leevendamiseks ja mõjudega kohanemiseks on tarvilik leida uusi ideid ja lahendusi. Mida keskkonna- ja kliimateadlikumad noored on, seda enam oskavad nad ühiskonnas vajalikele muutustele kaasa aidata,“ selgitas Klaas.

Üritus toimub Eesti eestvedamisel esmakordselt ning loodetavasti saab sellest traditsioon, mille korraldamise saab tuleval aastal üle võtta järgmine NB8 eesistuja. Eesti on ennast juba varasemalt tõestanud väga eduka digiürituste korraldajana ning ka see rahvusvaheline ideeloomepäev toimub virtuaalselt. Koostööpartneritena on kaasatud Garage48 ja Cleantech ForEst, kellel mõlemal on aastatepikkune kogemus innovatiivsete ürituste korraldamisel ning noorte kaasamisel.

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ehk NB8 on alates 1992. aastast toonud ühe laua taha kokku viis Põhjamaad ja kolm Baltimaad – Soome, Rootsi, Norra, Island, Taani, Eesti, Läti ja Leedu -, et mitteametlikus õhkkonnas arutada nii regionaalselt kui rahvusvaheliselt olulistel aktuaalsetel teemadel. 2000. aastal otsustati Eesti tollase välisministri Toomas Hendrik Ilvese initsiatiivil, et seda koostööformaati hakatakse tähistama ühtsust väljendava nimetusega Nordic-Baltic Eight (NB8).

Rahvusvaheline roheideede konkurss korraldatakse õhusõiduki käitajate lubatud heitkoguste ühikute enampakkumise tulu vahenditest.

Täpsem info ürituse kohta: https://garage48.org/events/greentogether