NordenBladet — Nädalavahetusel toimus küberväejuhatuse ajateenijate poolt korraldatud programmeerimismaraton Riigikaitse Hackaton, mille raames noored IT-huvilised said proovida 48 tunni jooksul leida praktilisi lahendusi probleemidele kaitsevaldkonnas.

„Meie eesmärk programmeerimismaratoniga oli luua töine ja toetav keskkond erinevate valdkondade oskusteabega inimestele, kellega koos noored insenerid saaksid 48 tunni jooksul luua esmase prototüübi oma ideest. Koroonaviiruse tingimuste tõttu tegime ürituse täiesti digitaalselt, mis alguses tundus miinusena, kuid tagantjärgi andis see hoopiski paljudele väljastpoolt Tallinnat osalejatele ja mentoritele võimaluse osalemiseks,“ ütles ürituse peakorraldaja küberväejuhatuse ajateenija reamees Frank Sentifolie.

Riigikaitse Häkatoni raames lahendatavad probleemid ja ideed esitati noorte endi poolt kohe ürituse alguses, mille järel said osalejad liituda endale enim huvi pakkunud idee meeskonnaga. Ligi 60 digitaalselt osalenud noort moodustasid kokku 11 erinevat meeskonda, kes arendasid lahendusi nagu võrguühenduste kasutajate autentimine, optilise signaaliga suhtlemine läbi õhu, sõidupäevikute automatiseerimine kaitseväe keskkonnas, kui ka maastikuanalüüsi rakenduse kogunemiskohtade leidmiseks.

Lahenduste väljatöötamisel olid osalejatel abiks mentorid küberväejuhatuse arendusmeeskonnast, erinevate valdkondade tegevväelased üle kaitseväe kui ka tsiviilmaailma kübereksperdid.

Üritusel mentorina osalenud Zone Media küberspetsialisti Peeter Marveti sõnul iseloomustas osalejaid motiveeritus ja arenemissoov. „Rõõm oli näha innukust ja kõrget töötahet. Noored kasutasid edukalt ära võimalust küsida erinevate mentorite ja spetsialistide käest nõu ning rakendasid ettepanekud kiiresti enda lahendustesse sisse,“ ütles Marvet.

Küberväejuhatuse arendusmeeskonna juhi major Tarmo Aia sõnul oli programmeerimismaraton samuti hea võimalus tutvustada IT-huvilistele küberväejuhatust ning küberajateenistust ja ka vastupidi. „Kindlasti pole väheoluline, et lisaks lennukate ideede teostamisele saime kokku tuua noored IT-huvilised, kaitseväelased ajateenijate ja tegevväelaste näol ning erasektori kübereksperdid, et tutvuda üksteise võimekuste, kogemuste ja eripäradega,“ lisas major Aia.

Programmeerimismaratoni võitis küberväejuhatuse ajateenijatest ja Tartu Ülikooli tudengitest koosnev meeskond lahendusega MedKiosk, kelle loodud e-keskkond lihtsustab ja kiirendab ajateenijate pöördumist kaitseväe arstide poole ning pakub enamlevinud muredele ka ise esmased soovitused.

Teise koha saavutas kasutajasõbraliku ning turvalise sõidupäeviku lahendus „ID-Sõidupäevik“ ning kolmandaks tuli optilise side lahendus üle õhu ehk lühidalt „OSÜÕ“.

2018. aasta 1. augustil tööd alustanud küberväejuhatus (KüVJ) koondab endas kaitseministeeriumi valitsemisala küberalast kompetentsi. Väejuhatuse ülesanneteks on operatsioonide korraldamine küberruumis, kaitseministeeriumi valitsemisala info- ja kommunikatsioonitehnoloogia korraldamine, valitsemisala küberturbe ja kaitseväe peastaabi töökeskkonna tagamine, sõjaaja ja reservüksuste ettevalmistamine ning formeerimise korraldamine, küber- ja juhtimistoetuse alaste võimete arendamise juhtimine ning koordineerimine, kaitseväe teavitustöö toetamine ja tagamine ning infooperatsioonide korraldamine.

Avafoto: Riigikaitse Hackaton 2020 (mil.ee)