NordenBladet – Kui 4. oktoobril teatas Norra kuningakoda ootamatult, et Harald V ei jätka veel tööülesannetega, tekkis uuesti mure riigipea tervise üle.

Septembri lõpus viibis kuningas mõned päevad haiglas seoses tekkinud hingamisraskustega, kuid juba mõned päevad hiljem vabanes ta haiglaravilt. Riigipea pidi algselt olema haiguslehel nädal aega, kuid hiljem teatati, et seda pikendatakse, kuna arstidel ei olnud veel täielikku ülevaadet Harald V tervislikust seisundist.

8. oktoobril tuli aga uudis, et juba järgmisel päeval ehk 9. oktoobril läheb Norra kuningas südameoperatsioonile, kus vahetatakse välja südameklapp. Kuningas viidi uuesti haiglasse 8. oktoobril.

Kuninga südant on opereeritud ka varem: 2005. aastal viidi läbi aordiklapi operatsiooni, mille käigus see asendati bioloogilisest materjalist südameklapiga. Kuna seadme kasutusiga on 10 kuni 15 aastat, on kordusoperatsioonid tavapärased.

Kuninga arsti, Bjørn Bendi sõnul ei ole seekord tegemist avatud südameoperatsiooniga, vaid riigipea viibib teadvusel ja lõikus toimub lokaalanesteesias. Harald V meditsiiniliste uuringute tulemused näitasid, et operatsioon on vajalik hingamisraskuste leevendamiseks. Bjørn Bend ütles, et selliseid lõikuseid teeb Norra Ülikooli Haigla aastas sadu ja neil on väga kogenud kirurgid.

Soovime Norra kuningale jõudsat paranemist.