NordenBladet – Sel suvel jäävad Oslo kuningalossi uksed koroonaviiruse pandeemia tõttu külastajatele suletuks. Kuningapere esindajate sõnul loodetakse, et olukord paraneb järgmise aasta suveks.

Varasemalt on Oslo kuningaloss olnud külastajatele suvel avatud ja piletimüügiga alustatakse tavapäraselt 1. märtsil. Kõik külastajad peavad osalema giidiekskursioonil, mis toimuvad iga 15–20 minuti järel.

Igal aastal on uus näitus ja külastajatel on võimalik ekskursiooni käigus tutvuda kuningalossi kõige ilusamate esindusruumide, sealhulgas ministrite saali ja valge saali, kuulsa Linnutoa ja mitmete lossisaalidega. Väikest ja suurt banketisaali kasutatakse tähtsate sündmuste puhul, kusjuures suur õhtusöögisaal mahutab kuni 200 inimest. Külastajad näevad ka lossi kõige ilusamat külalisteruumi – kuningas Haakoni sviiti.

Liigselt kurvastada siiski ei tasu: lossipark on külastajatele endiselt avatud. Kuningalossi lähistel asuv Oscarshalli loss on avatud 27. juuni–30. august. Kunstisõbrad on oodatud ka 4. juulil avatud põnevale näitusele „Loss + Munch“ kuninganna Sonja Kunstitallis. Külastajad saavad tutvuda Norra maailmakuulsa kunstniku Edvard Munchi meeliköitvate töödega.

Oslo kuningaloss ehitati 19. sajandi esimesel poolel Prantsusmaal sündinud Norra ja Rootsi kuninga Karl III Johani Norra residentsiks. Loss on ka praeguse Norra kuninga Harald V residents, kuid seevastu kroonprints resideerib Skaugumi mõisas.

Kuningaloss asub Karl Johani värava lõpus Oslo kesklinnas ning seda ümbritseb kaunis lossipark.

Allikas: NordenBladet.com