NordenBladet – Legendaarse raamatuillustraatori ja plakatikunstniku Siima Škopi originaaljooniseid näeb ERMi galeriis 11. juulist kuni 10. jaanuarini. Näitusel on 162 tööd. „Avaneb Lumivalgekese, Pöial-Liisi, Une-Mati jt muinaslugude imeline maailm ning teisalt räigest poliitpropagandast kantud utoopiline unelm. Muinasjutupiltidega püüdis kunstnik lapsi õnnelikuks teha, sotsrealistlike plakatitega aga leiba teenida,“ tutvustas ERMi näituste produtsent ja väljapaneku kuraator Reet Mark.

„Siima Škop võttis ettevalmistustööd väga tõsiselt, luges ajalooraamatutest lisa, käis muuseumites ning lahtiste silmadega tänaval ringi. Nii leidiski ta näiteks Lumivalgekese prototüübi trammist. Selleks sai tartlanna Nieves Redi, hilisem näitleja ja Eri Klasi esimene abikaasa,“ rääkis Mark.

Plakatite ja illustratsioonide kõrval on näitusel valik kunstniku joonistatud portreid. Lisaks näeb seal Rein Raamatu filmi „Siima Škopi muinasjutuline maailm“. Muuseumipoest on võimalik osta tuntud muinasjuturaamatut „Hea eit ja õel eit“. Raamatu illustreerinud Siima Škop on osa pilte teinud nii, et lapsed saaksid neid ise värvida.

Sellel näitusel avaneb kaks muinasmaailma: Lumivalgekese, Pöial-Liisi, Une-Mati, Väikese Muki, kurjade kuningannade ja heade printside muinasjutuilm ning teisalt räigest poliitpropagandast kantud plakatlik utoopiline unelm. Mõlema loojaks on 1920. aastal Tartus sündinud, aga suurema osa elust Tallinnas elanud kunstnik Siima Škop.

Mõlemat maailma on ta kujutanud meisterlikult. Muinasjutupiltidega püüdis ta lapsi õnnelikumaks teha ja plakatitega leiba teenida. Näituse südamest leiate veel väikese ruumi tema lähedaste portreedega ja saate näha teda ennast filmis kõnelemas.

ERM tänab Siima Škopi lapsi ja lapselapsi, eriti tütart Zoja Mellovit, kellele kuulub enamik illustratsioone ja osa plakateid. Plakatite eest täname Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Eesti Ajaloomuuseumi, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi. Illustratsioonide eest oleme tänulikud Eesti Rahvusraamatukogule.

Kuraatorid ja kujundajad: Reet Mark ja Emma Eensalu
Graafiline disain: Emma Eensalu
Joonistused: Sänk
Tõlked: Daniel Allen
Näituse meeskond: Karin Kastehein, Silli Peedosk, Ülle Jäe, Karoliine Korol, Kulla Mellov, Liis Ehrmingen, Riho Meister, Avo Anni, Kristjan Käkki, Tiit Sibul, Lauri Tamm, Arvi Tragel, Erkki Pärt, Pihel Prants, Viljar Pohhomov
Estframe OÜ, Seri Disain OÜ, Salibar OÜ, OÜ Remonttööd

Aadress:
Eesti Rahva Muuseum
Muuseumi tee 2
60532 Tartu, Eesti
erm@erm.ee

Siima Škopi sajandat sünniaastapäeva märkiv näitus on täiendus ERMi suurele muinasjutunäitusele „Elas kord“. Sisenemine A-sissepääsust.

__________________________________

Siima Škop (18. juuni 1920 Tartu – 11. veebruar 2016 Tallinn) oli Eesti raamatukunstnik ja plakatist.

Ta lõpetas aastal 1938 Tallinna Juudi Eraühisgümnaasiumi. Aastatel 1938–1940 õppis juuksuriametit. Aastatel 1940–1941 õppis Jaan Koorti nimelises Riigi Rakenduskunsti Koolis. Aastal 1941 evakueerus ta Nõukogude tagalasse, ta elas ja töötas Uljanovskis ning Fergana oblastis Usbeki NSV-s. Lõpetas aastal 1948 Tallinna Riikliku Tarbekunsti Instituudi graafikuna.

Ta oli aastatel 1951–1953 Kunstifondi graafika eksperimentaalateljee juhataja, aastatel 1965–1972 oli ta kirjastus Valguse kunstilise toimetuse juhataja; hiljem vabakunstnik.

Looming:
Illustreerinud lasteraamatuid (peamiselt muinasjutte ja maailmaklassikat), sh:

“Pöial-Liisi” (1956)
“Lumivalgeke” (1958)
“Väike Mukk” (1959)
“Okasroosike” (1961)
“Vahva rätsep” (1963)
“Hea eit ja õel eit” (1966)
“Breemeni linna moosekandid” (1971)
“Inglise muinasjutte” (1974)
“Tulipunane lilleke” (1974)
“Hõbesõrg” (1976)
“Cosette” (1978)
“Helesinine vaip” (1978)
“Une-Mati, Päris-Mati ja Tups” (1979)
“Kalmõki muinasjutte” (1981)
“Hõbeuisud” (1986)
“Une-Mati rannakülas” (1986)
“Maa-alune riik” (1987)







Fotos: NordenBladet/Helena-Reet Ennet