NordenBladet – Põhjamaad teatasid sel nädalal radiatsioonitaseme kergest tõusust Põhja-Euroopas juunis, Hollandi ametnike sõnul võis allikas olla Venemaa lääneosas ja viidata tuumaelemendi kahjustusele tuumaelektrijaamas.

Vene uudisteagentuur TASS aga teatas viitega riikliku tuumaenergiaoperaatori Rosenergoatom esindajale, et kaks tuumaelektrijaama Venemaa loodeosas ei ole teada andnud ühestki probleemist.

Peterburi lähistel asuv tuumaelektrijaam Leningrad ja Murmanski lähedal asuv Koola tegutsevad normaalselt, radiatsioonitase on normi piires, edastas TASS.

Soome, Norra ja Rootsi radiatsiooni ja tuumaohutuse järelevalveagentuurid ütlesid sel nädalal, et avastasid inimestele ja keskkonnale kahjutus koguses radioaktiivseid isotoope Soomes, Skandinaavia lõunaosas ja Arktikas.

Juuni alguses avastati Norras jood-131 isotoope, Rootsis ja Soomes aga tseesium-134, tseesium-137, koobalt-60 ja ruteen-103 isotoope.

Rootsi radiatsiooniohutuse agentuur ütles teisipäeval, et praegu ei ole võimalik kinnitada, mis võis olla (radioaktiivsuse) tõusnud taseme allikas või kust radioaktiivseid isotoope sisaldanud pilv või pilved Põhja-Euroopa taevasse jõudsid. Soome ja Norra tuumaohutuse agentuurid on samuti arutlenud potentsiaalse allika üle.

Hollandi riiklik avaliku tervise ja keskkonna instituut ütles reedel, et analüüsis Põhjamaade andmeid ning need arvutused näitavad, et radionukliidid (radioaktiivsed isotoobid) tulid Lääne-Venemaa suunalt.

“Radionukliidid on kunstlikud, see tähendab, need on inimese loodud. Nukliidide ülesehitus võib viidata kütuseelemendi kahjustusele tuumaelektrijaamas,” ütles Hollandi agentuur, lisades, et konkreetset allika kohta ei saa tuvastada mõõtmiste piiratud arvu tõttu.

Tuumakatsetuste keelustamise lepingu organisatsiooni tegevsekretär Lassina Zerbo ütles reedel, et organisatsiooni radiatsiooniandurid Rootsis tuvastasid mitme kahjutu isotoobi kerge tõusu Loode-Euroopa õhuruumis.

Rosatomenergo kõneisik ütles laupäeval TASS-ile, et radiatsioonitase Leningradi ja Koola tuumaelektrijaamas ja nende ümbruses püsis juunis muutumatuna ja mingeid muudatusi ei ole nähtud ka praegu.

“Mõlemad jaamad töötavad tavarežiimil. Ei ole olnud mingit kurtmist seadmete töö üle,” tsiteeris TASS Rosatomenergo kõneisiku sõnu. Tema sõnul ei ole teada antud ühestki vahejuhtumist, mis oleks seotud radionukliidide õhku sattumisega.