NordenBladet – 4. kategooria orkaan Helene jõudis neljapäeval (26.09.2024) Floridasse, tekitades eluohtlikke olukordi. Ametnikud hoiatasid potentsiaalselt katastroofilise tormilaine eest, mis võib üle ujutada isegi kahekorruselise maja. Rohkem kui miljon inimest on elektrita. Maanteed on üle ujutatud juba enne tormi täielikku saabumist. Orkaan Helene-st võib kujuneda üks viimaste aastakümnete suurim torm Mehhiko lahe piirkonnas.

Orkaan Helene jõudis Florida loodeossa eile, neljapäeva õhtul kell 23.10 kohaliku aja järgi Big Bendi piirkonnas, Aucilla jõe suudme lähedal, kus tuule kiirus ulatus kuni 225 km/h. See asukoht oli vaid 30 kilomeetri kaugusel kohast, kus eelmisel aastal maabus orkaan Idalia, põhjustades ulatuslikke kahjustusi.

Helene on põhjustanud orkaani- ja välguhoiatusi, mis ulatuvad rannikust kaugele põhja, hõlmates ka Põhja-Georgia ja Lääne-Põhja-Carolina piirkondi. Florida, Georgia, Alabama, Lõuna-Carolina, Põhja-Carolina ja Virginia kubernerid on kuulutanud oma osariikides välja eriolukorra. Praeguseks on Floridas elektrita rohkem kui miljon kodu ja ettevõtet ning Georgias üle 50 000.

Floridas hukkus üks inimene, kui reklaamtahvel kukkus tema autole, ning lõuna Georgias teatati kahe inimese hukkumisest võimalikust tornaadost.

“Kui floridalased homme hommikul ärkavad, seisame tõenäoliselt silmitsi lisasurmade ja kindlasti suure varalise kahjuga,” ütles Florida kuberner Ron DeSantis neljapäevaõhtusel pressikonverentsil.

Riiklik Ilmateenistus andis Tallahassees välja “äärmusliku tuule hoiatuse” ning soovitas inimestel püsida siseruumides, valmistuda äärmuslike ilmaolude üleelamiseks ja suhtuda evakueerimiskäskudesse väga tõsiselt.

Mida kujutab endast 4. kategooria orkaan?

4. kategooria orkaan on osa Saffir-Simpsoni orkaaniskaalast, mis liigitab troopilisi torme nende tuulekiiruse ja potentsiaalse kahjustuse järgi. 4. kategooria orkaan on äärmiselt ohtlik ja sellega kaasnevad järgmised omadused:

Tuulekiirus: 4. kategooria orkaanil on püsivad tuulekiirused vahemikus 209–251 km/h (130–156 mph).

Kahjustused: Selline orkaan võib põhjustada katastroofilisi kahjustusi. Hästi ehitatud majad ja hooned võivad kogeda tõsiseid kahjustusi, sealhulgas katuste ja seinte osalist kokkuvarisemist. Puud ja elektriliinid võivad olla ulatuslikult purustatud, põhjustades elektrikatkestusi, mis võivad kesta nädalaid või isegi kuid.

Tormilaine: 4. kategooria orkaaniga kaasneb tavaliselt kõrge tormilaine, mis võib üle ujutada rannikuäärsed alad ja põhjustada ulatuslikku kahju ning ohustada inimeste elu.

Üleujutused: Lisaks tormilainetele võib tugev vihmasadu põhjustada suuri üleujutusi ka kaugemal sisemaal, mis ohustab veelgi suuremat hulka inimesi ja vara.

Avafoto: Unsplash