NordenBladet — Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu sõnas  kohtumisel Türgi kaitseministri Yaşar Güleriga, et Eesti ja Türgi on koos maailma tugevaimas liidus ja Eesti soov on, et allianss saaks veel tugevam.

Stoicescu märkis, et Eesti ja kogu NATO suurim julgeolekuülesanne on jätkuvalt Venemaa ohu vastu seismine ja Ukraina toetamine, kuid ka terrorismiga võitlemine.

„Olles koos Põhjamaade ja Balti riikidega eesliini valvurid, oleme silmitsi hübriidrünnakutega. Peame võtma väga tõsiselt hiljutisi intsidente Balticconnectori ja veealuste valguskaablitega, samuti SMS-idega tehtud pommiähvardusi Eesti, kuid ka Läti ja Leedu koolidele. NATO kollektiivkaitse peab katma kogu Läänemere, sealhulgas veealust taristut,“ märkis ta ja avaldas lootust, et riikide NATO raames tehtav kaitsekoostöö tugevneb veelgi.

„Ilma Rootsita ei ole Põhjala-Balti piirkonna kollektiivkaitse täiuslik. Loodame, et Rootsi NATOga liitumine saab teoks lähimal ajal,“ sõnas ta. Samuti tõi Stoicescu esile, et Eesti investeerib riigikaitsesse märkimisväärsed enam kui kolm protsenti sisemajanduse kogutoodangust ning täna Türgi firmaga sõlmitavad hanked tõstavad Eesti kaitsevalmidust.

Türgi kaitseminister märkis, et Eesti ja Türgi suhted on rajatud pikaajalisele austusele ja koostööle, mille elujõust annab tunnistust nii see, et saame 2024. aasta jaanuaris tähistada Türgi-poolse Eesti iseseisvuse tunnustamise 100. aastapäeva, kui ka see, et Eesti teeb suure kaitsevarustuse ostu just Türgi firmadelt. Samuti kinnitas kaitseminister, et Türgi austab alati kõiki NATO kohustusi ning on Ukrainat toetanud sõja algusest peale ning see tugi jätkub ka tulevikus.

Eesti ostab Kaitseväe 2. jalaväebrigaadi soomustamiseks Türgist 200 miljoni euro eest suure koguse ratassoomukeid, millest esimesed jõuavad kohale juba aasta pärast. Türgi kaitseminister Yaşar Güler allkirjastab soomukite ostu lepingud täna Tallinnas. Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse teatel on tulevaste partnerite ülesanne varustada Eesti Kaitseväge ligikaudu 230 ratassoomukiga ja Päästeameti demineerimiskeskust nelja 4×4 soomukiga.

Avafoto: Riigikaitsekomisjoni esimees Kalev Stoicescu kohtus Türgi kaitseminister Yaşar Güleriga (Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar)