NordenBladet  – Põhjamaade Sümfooniaorkester (PSO), mis loodi Anu ja Kadri Tali poolt Eesti-Soome Sümfooniaorkestri (lühend ESSO) nime all 1997. aastal ja koosnes kahe maa professionaalsetest muusikutest, on sisult ja koosluselt tänaseks väga rahvusvaheline. Paljud mängijad on tuntud solistide ja orkestrantidena maailma mainekatel kontserdilavadel (Soome Rahvusooper, Covent Garden, Peterburi Filharmoonia, Frankfurdi Ooper, Zürich Tonhalle Sümfooniaorkester, NDR Hamburg, Soome Raadio Sümfooniaorkester, Göteborgi Sümfooniaorkester, Londoni Filharmoonikud jne). Neid omanäolisi isiksusi seob ühise nimetaja alla soov leida uus kvaliteet ja väljund klassikalisele muusikale.

PSO alustas läbimurret rahvusvahelisele areenile juba oma esimese heliplaadiga „Swan Flight” (Warner Music/Finlandia Records), tutvustades maailmale Veljo Tormise sümfoonilist muusikat. Plaat on Euroopas ja Aasias saanud kõrgeid hinnanguid, olnud mitmeid kordi kuu plaadiks ning Saksamaal pälvinud auhinna „Echo Classic Award 2003”. Orkestrist ja dirigendist on valminud filme (YLE, ARTE, ARD, Deutsche Welle, Jaapani TV NHK). Orkestri teise plaadiga „Action.Passion.Illusion”, mis ilmus 2005. aastal, jätkas PSO eestlaste portreteerimist (seekord Erkki-Sven Tüür) ja sümfoonilise muusika „uue näo” otsinguid. 2010. aastal ilmus Põhjamaade Sümfooniaorkestri ja Anu Tali esituses Erkki-Sven Tüüri autoriplaadi lindistus, mis tõi muusikasõprade plaadikogusse PSO-le kirjutatud Kuuenda Sümfoonia „Strata” kõrval Topeltkontserdi „Noesis”. Heliplaat ilmus üle maailma koostöös plaadifirmaga ECM.

Oma 10. sünnipäeva tähistas Põhjamaade Sümfooniaorkester 2007. aasta sügisel toimunud debüütidega legendaarses Berliini Filharmoonias ja Müncheni Herkulessaalis. Kavas oli Tüüri Sümfoonia nr 6 „Strata” ja Tšaikovski Sümfoonia nr 6. 2010. aasta kevadel toimusid menukad debüütkontserdid Arvo Pärdi 4. sümfooniaga „Los Angeles” Viini Konzerthausis ja Mariboris. 2011.aasta sügis viis Põhjamaade Sümfooniaorkestri kontserdireisile Tallinn–Budapest–Maribor–Bratislava.

2007. aastal alguse saanud kontserdisari „Kohtumispaik Eesti” sai esialgse tõuke mõeldes Eesti Vabariigi 90. aastapäevale. Erakordse publikuhuvi ja maailma tähelepanu võitnud kontserdid jätkuvad tänaseni, tuues igal aastal Eestisse sadu maailma tippmuusikuid. Põhjamaade Sümfooniaorkester kutsub aasta aastalt külla maailma muusikalavade säravaimaid tähti – uue generatsiooni geniaalseid muusikuid, kellest on saanud orkestri sõbrad. 2008. aastal esines Põhjamaade Sümfoonikutega viiuldaja Renaud Capuçon, seejärel kohtuti maailma kahe kõige tähtsama konkursi – Saksa telekanal ARD ja „Praha Kevad” võitjatega – Ramón Ortega Quero ja Kalev Kuljusega. Jaanuaris 2009 soleeris orkestriga trompetitäht Sergei Nakariakov. 2009. aasta kevadel esines Põhjamaade Sümfooniaorkester koos oma sõprade – Carolin ja Jörg Widmanni, legendiks kujunenud vanameister David Geringase ja pianist Marko Martiniga. 2009. aasta sügisel sai alguse viljakas koostöö Eesti pianist Mihkel Polliga, kellega koos on Põhjamaade Sümfooniaorkester andnud mitmeid kontserte nii Eestis kui ka mujal maailmas. Märkamatult on saanud Põhjamaade Sümfooniaorkestri kontserdisarjast „Kohtumispaik Eesti” liikumine, mis kaardistab Eestit olulise kultuuripaigana maailmas.

Põhjamaade Sümfooniaorkestri 20.juubelikontsert
Galakontserdil „20 AASTAT HILJEM“ astusid koos Põhjamaade Sümfooniaorkestri ja dirigent Anu Taliga lavale tuntud solistid, orkestri sõbrad läbi aegade:

AIN ANGER (bass, Eesti), SERGEY NAKARIAKOV (trompet, Israel), SERGEY DOGADIN (viiul, Venemaa/Austria) , SERGEY GIRSHENKO (viiul, Venemaa), IVARI ILJA (klaver, Eesti), MIHKEL POLL (klaver, Eesti), ADOLFO GUTIERREZ ARENAS (tšello, Hispaania)

Rahvusvaheline Põhjamaade Sümfooniaorkester koos peadirigent Anu Taliga ootab Teid oma 20. juubeli galakontserdile, kus esinevad orkestri parimad sõbrad maailma ja kodu lavalaudadelt. Ühtlasi soovib orkester Teile Head Uut Aastat 2018 ning juhatab sisse Eesti 100. sünnipäeva-aasta.

Eestis 20 aastat tagasi sündinud, Anu ja Kadri Tali loodud orkestrist, on saanud nii kodus kui võõrsil armastatud kollektiiv, mida välisajakirjandus on võrrelnud rokkgrupiga. Anu Tali käe all jätkab orkester maailmalavade muusikaliste leidude, säravate muusikutest sõprade tutvustamist Eesti publikule.

Põhjamaade Sümfppniaorkestri tegemiste ning kontserditega saate end kursis hoida nende ametliku kodulehekülje ning FB lehe vahenduse.

________________________________________________
ANU TALI

Anu Tali (sündinud 18. juunil 1972) on eesti dirigent.

Anu Tali õppis aastatel 1979–1987 Tallinna 3. Keskkoolis, aastatel 1987–1991 Tallinna Muusikakeskkoolis. Aastatel 1991–1996 õppis ta Eesti Muusikaakadeemias ning täiendas end samal ajal Sibeliuse Akadeemia dirigeerimisprofessori Jorma Panula käe all. Aastatel 1998–2000 stažeeris ta Peterburi konservatooriumis professor Ilja Mussini ja Leonid Kortšmari juhendamisel.

Ta on Eesti-Soome Sümfooniaorkestri asutaja ja dirigent. See orkester, mis esineb 1997. aastast, on Anu Tali juhatusel esinenud kontserdisarjadega “Maailma muusikalised pealinnad”, “Inimene”, “Sümfoonia”, “Musica Grande”, “Kirg või Kannatus” ja “Á la Russe”.

Anu Tali on Vanemuise teatri dirigent.

Ta on juhatanud ka teisi Eesti orkestreid ning T?ky? Filharmoonikuid, Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestrit, Lahti Sümfoonikuid, Bratislava Soliste ning mitmeid teisi orkestreid Soomes, Rootsis, Lätis, Venemaal, Brüsselis ja Viinis.

Augustis 2002 lindistas Anu Tali eesti muusikat Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestriga. Koos ESSO-ga nägi ilmavalgust debüütplaat “Luigelend” (Warner Music/Finlandia Records), mis tõi Anu Talile maineka auhinna “Echo Classic Award 2003” ja aasta parima noore muusiku nimetuse. 2005. aastal avaldati heliplaat “Action. Passion. Illusion” ning Anu Tali käis kontsertidega Jaapanis, Rootsis, Austrias, Prantsusmaal ja Ameerika Ühendriikides.

Anu Tali abiellus 2014. aastal Hendrik Aguriga. 29. aprillil 2015 sündis neil poeg. Juulis 2016 sai teatavaks, et nende kooselu on lõppenud.

Tema kaksikõde Kadri Tali on muusikamänedžer, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri direktor 21. märtsist 2011. Nende ema Anne Tali on Tallinna Ülikooli matemaatika emeriitprofessor.

_________________________________________________

KADRI TALI

Kadri Tali (sündinud 18. juunil 1972) on Eesti muusikamänedžer ja -produtsent.

Ta õppis aastatel 1979–1987 Tallinna 3. Keskkoolis, aastatel 1987–1991 Tallinna Muusikakeskkoolis. Aastatel 1991–1996 õppis ta Eesti Muusikaakadeemias koorijuhtimise erialal.

Ta oli aastatel 1991–1992 tegev Eesti Raadio noortesaadete toimetuse uudistereporterina. Aastatel 1992–2002 töötas ta kooristuudio Ellerhein dirigendina. Aastal 1996 algatas ta Mittetulundusühingu Hea Muusika Seltsi ja on selle tegevjuht. Aastatel 1997–2005 oli ta Eesti Kontserdi projektijuht. Aastal 1997 lõi ta Põhjamaade sümfooniaorkestri, on selle mänedžer ja produtsent. Aastatel 2005–2006 oli ta Kremerata Baltica mänedžer. Aastatel 2005–2011 oli ta Tali Management OÜ tegevjuht ja juhatuse liige. 21. märtsist 2011 kuni jaanuari lõpuni 2015 on ta Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri direktor. Seejärel alustab ta Soome Rahvusooperi ooperikoori direktori ametikohal.

Tema abikaasa on Martin Lehtonen. Neil on kaks poega: vanem poeg on sündinud aastal 2006, noorem poeg aastal 2009. Tema kaksikõde Anu Tali on Vanemuise teatri dirigent. Nende ema Anne Tali on Tallinna Ülikooli matemaatikaprofessor.

Allikad: Wikipedia NordicSymphony.comPiletimaailmEesti Muusika Infokeskus